Γιατί οι ελληνικές εταιρείες χρωμάτων δεν τα «έβαψαν μαύρα» στην κρίση

Γιατί οι ελληνικές εταιρείες χρωμάτων δεν τα «έβαψαν μαύρα» στην κρίση
Paintbrushes dripping paint of various colors into containers

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καμία εταιρεία του χώρου δεν έκλεισε στην οκταετία 2008-2016.

Ανθετικές στην κρίση αποδεικνύονται οι ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής χρωμάτων, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών & Μελάνων στους εκπροσώπους των ΜΜΕ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αρμόδιος Γιαννίδης, την οκταετία της οικονομικής κρίσης (2008-2016) καμία εταιρεία του κλάδου δεν έκλεισε ή χρεοκόπησε. Ενισχύθηκε η αλυσίδα διανομής και υποστηρίχτηκαν 2.800 συνεργάτες-χρωματοπωλεία πανελλαδικά. Οι εταιρείες συνέχισαν με δυναμικούς ρυθμούς τις εξαγωγές ενώ συνέχισαν να επενδύουν στην έρευνα, στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την τυποποίηση εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η ελληνική αγορά χρωμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2014 είχε συνολικό τζίρο 252 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος είχαν τα οικοδομικά με 190 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε η αγορά εμφανίζει πλέον ενδείξεις σταθεροποίησης με ελαφρά ανοδική τάση.

Σημειώνεται ότι η πτώση του τζίρου της αγοράς χρωμάτων κατά την περίοδο της κρίσης (2008-2016) ανήλθε σε 42%. Άλλωστε, η οικονομική κρίση αλλά και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης οδήγησαν στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων χρωμάτων για οικοδομές και γενικότερα του κατασκευαστικού τομέα.

Συνολικά στην ελληνική αγορά, οικοδομικά χρώματα παράγουν 11 μεγάλες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών άνω των 3 εκατ. ευρώ), από τις οποίες οι 10 είναι ελληνικές και μόνο μία είναι ξένων συμφερόντων. Μάλιστα, στις ελληνικές εταιρείες ανήκει και το 80% του συνολικού μεριδίου της αγοράς οικοδομικών χρωμάτων.

Παράλληλα, χάρη στις εταιρείες του κλάδου, τα ελληνικά χρώματα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, ενώ η διεθνής επιχειρηματική και εξαγωγική τους δραστηριότητα απαριθμεί, επιπλέον, 20 θυγατρικές και πέντε εργοστάσια σε βασικές αγορές εξωτερικού. Μάλιστα, βάσει των στατιστικών στοιχείων, οι εξαγωγές όχι μόνο υπερβαίνουν τις εισαγωγές δημιουργώντας θετικό εμπορικό ισοζύγιο αλλά τις περιορίζουν σε περίπου 5% της ελληνικής αγοράς.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν άμεσα περίπου 1.500 εργαζόμενους, ενώ διπλάσιες είναι οι έμμεσες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί χάρη στις συνεχείς επενδύσεις των εταιρειών.

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής χρωμάτων έχουν στην πλειονότητά τους ιδιόκτητα brands και σημαντική τεχνογνωσία, ενώ επενδύουν συστηματικά στην έρευνα και ανάπτυξη χάρη στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό τους προσωπικό. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις συμμετέχουν σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας έμπρακτα νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ, ενώ προωθούν συλλογικά την πρωτοβουλία LIFE-READ για την προστασία της υγείας των χρηστών των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίδη «σε ένα τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να υλοποιηθούν πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αύξηση της επενδυτικής, παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων χρωμάτων». Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών & Μελανών, έχει καταθέσει προς την Ελληνική Πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις:

– Άμεση ενεργοποίηση και επιτάχυνση από το ΥΠΕΝ των διαδικασιών ανανέωσης της κυκλοφορίας των πιστοποιημένων με το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντων με τα νέα κριτήρια που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οδηγίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν γραφειοκρατικές ή άλλες καθυστερήσεις.

– Άρση γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές με ριζική απλοποίηση των θεσμικών πράξεων για διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διέλευσης εμπορευμάτων.

– Διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και κατοχύρωση της ασφάλειας και ορθής πληροφόρησης των καταναλωτών με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία θα προάγει και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών και των εισαγωγέων.

– Ενίσχυση της διαφάνειας με καθιέρωση ηλεκτρονικών προμηθειών στο Δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

– Επανεκκίνηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ» ώστε παράλληλα με την βελτίωση των ενεργειακών αποδόσεων των κτηρίων, να υπάρξει η απαραίτητη αναζωογόνηση του κλάδου σε μια περίοδο όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδαμινή.