Γιατί η Μάγιερ απουσιάζει από τη λίστα με τις Ισχυρότερες Γυναίκες για το 2016

Γιατί η Μάγιερ απουσιάζει από τη λίστα με τις Ισχυρότερες Γυναίκες για το 2016

Τι συνέβη με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo;

της Λίνα Ράο

Ίσως το πιο γνωστό όνομα που εξαφανίστηκε από τη φετινή λίστα του Fortune με τις Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο των Επιχειρήσεων είναι αυτό της Μαρίσα Μάγιερ. Η Μάγιερ ήταν σταθερά παρούσα στη λίστα από το 2008, πρώτα ως στέλεχος της Google κι από το 2012 ως πρόεδρος και CEO της Yahoo.

Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για τη Μάγιερ είναι ότι η χρονιά υπήρξε επεισοδιακή. Εν μέσω τεράστιων απωλειών εσόδων και κερδών το 2015 – και μιας στρατηγικής που ήταν ολοένα και δυσκολότερο να τύχει υπεράσπισης – ο ακτιβιστής επενδυτής Starboard Value ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον της Μάγιερ και του διοικητικού συμβουλίου προς το τέλος της περσινής χρονιάς, με στόχο την ακύρωση των μελλοντικών σχεδίων της Μάγιερ για τη Yahoo και τη διάλυση της εταιρείας.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο του 2015 έβαλαν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Yahoo. Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015.

Για να είμαστε δίκαιοι, η Μάγιερ δεν παρέλαβε μια υγιή εταιρεία το 2012, όταν άφησε τον πρώην εργοδότη της, την Google, για την κορυφαία θέση στη Yahoo. Όπως είχε πει στην Πάτι Σέλερς του Fortune αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Αλλά το σχέδιο της Μάγιερ για τη Yahoo και την αντιστροφή της πορείας της απαιτούσε κεφάλαιο – πολύ κεφάλαιο -, γεγονός που δεν ευχαρίστησε την Wall Street. Παρά την πληθώρα απολύσεων, η Yahoo προσέθεσε σχεδόν 3.000 εργαζομένους μέσω εξαγορών, αν και πολλοί εξ’ αυτών έχουν πλέον φύγει από την εταιρεία. Μία από τις πιο ακριβές συμφωνίες ήταν η εξαγορά της Tumblr, της ιστοσελίδας blogging που αγόρασε η Yahoo για 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2013.

Επίσης, η Yahoo αγόρασε την ιστοσελίδα αγορών Polyvore για πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια – μια συμφωνία στην οποία πολλοί άσκησαν κριτική θεωρώντας ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα. Για να μην μιλήσουμε για τα 7 εκατομμύρια δολάρια που κόστισε ένα εταιρικό πάρτι διακοπών τον Δεκέμβριο του 2014, ή άλλα παρεμφερή και υπερβολικά έξοδα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Mαρίσα Μάγιερ συμφώνησε στην πώληση των βασικών διαδικτυακών στοιχείων ενεργητικού της Yahoo στη Verizon για 4,83 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό – ποσό κατά πολύ μικρότερο των αισιόδοξων εκτιμήσεων για τίμημα που θα έφτανε ως και τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα μεγάλο μέρος της ύψους 37,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρηματιστηριακής αξίας της Yahoo προέρχεται από το μερίδιο 15% που διαθέσει στην κινεζική εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου Alibaba και το μερίδιο 35% στη Yahoo Japan, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία εξαγοράς.

Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με αυτά τα στοιχεία ενεργητικού μόλις η συμφωνία με τη Verizon ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017. Εξίσου άγνωστο παραμένει το τι θα επιλέξει να κάνει η ίδια η Μάγιερ μετά τη λήξη της διαδικασίας πώλησης. Σε κάθε περίπτωση, έχοντας εξασφαλίσει πακέτο αποζημίωσης ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να νοιώθει ότι υπάρχουν και χειρότεροι τρόποι για να φύγει κανείς από μια εταιρεία.