«Γιατί η Μέρκελ δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»

«Γιατί η Μέρκελ δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»
AppleMark

Καταιγισμός δημοσιευμάτων σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για to ελληνικό ζήτημα.

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται με εκτενή δημοσιεύματά του στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών.

Η Rheinische Post θεωρεί πως δεν ήταν απαραίτητη η σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης: «Και πάλι η Αθήνα παρέδωσε πολύ αργά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Και πάλι δεν αρκεί. Όπως όμως είναι τεταμένη η κατάσταση, μια ματαίωση θα είχε προκαλέσει σοκ στα χρηματιστήρια. Έτσι το ελληνικό δράμα συνεχίζεται διότι η κυβέρνηση Τσίπρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Μέρκελ, κοιτώντας τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, δεν θα άφηνε τη χώρα να χρεοκοπήσει. Η Ευρώπη πληρώνει ένα υψηλό τίμημα για τη διάσωση μιας ιστορικής ιδέας».

Η οικονομική εφημερίδα Handeslblatt ασχολείται με το ρόλο του ΔΝΤ στην ευρωκρίση: «Το ΔΝΤ έχει κάνει εδώ και καιρό την αυτοκριτική του. Το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, όταν αυτή έχασε την εμπιστοσύνη των αγορών, ήταν πολύ σκληρό. Το αποτέλεσμα είναι ότι αντί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, βυθίστηκε σε μια βαθιά κατάθλιψη. Εάν ο Τσίπρας θεωρήσει ότι απέτυχαν οι προσπάθειες διάσωσης θα βρει μεγαλύτερη κατανόηση στην Ουάσινγκτον παρά στις Βρυξέλλες. Ένας έξυπνος πρωθυπουργός θα προσπαθούσε να αποκομίσει κέρδος από αυτή την υπόθεση».

Η Frankfurter Rundschau γράφει σχετικά με ένα ενδεχόμενο κούρεμα: «Στην παρούσα κατάσταση κανένας υπουργός ή αρχηγός κράτους της Ευρωζώνης δεν θα ήθελε να πάει στο κοινοβούλιό του και να παραδεχθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα των δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα έχει χαθεί για πάντα. Οι απαιτήσεις για ένα κούρεμα του χρέους και παράλληλα παραμονή στην ευρωζώνη εξανεμίζονται πάντα ανεξάρτητα από το που προέρχονται. Διότι ακόμα και το ΔΝΤ εκφράζει ότι ένα τέτοιο κούρεμα θα ήταν απαραίτητο».

Πηγή: Deutsche Welle