Γιατί κανένας δεν ακουμπάει το αφεντικό της Gazprom

Γιατί κανένας δεν ακουμπάει το αφεντικό της Gazprom

Πως ο Αλεξέι Μίλερ απέφυγε τη «βροχή» κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται, στη προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα για λύση στην Ουκρανία. Μόλις την Δευτέρα η ΕΕ διεύρυνε τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που είναι στόχοι κυρώσεων εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας 13 νέα ονόματα.

Από τα ονόματα αυτά απουσιάζει για ακόμα μια φορά το όνομα του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και όχι τυχαία.
Όπως αποκαλύπτει η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Βεντομόστι», η οποία επικαλείται πολλές πηγές, ασκήθηκαν πιέσεις στις Βρυξέλλες από πολλές ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Αρχικά στον κατάλογο αυτό επρόκειτο να περιληφθεί και ο Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, όμως πολλοί ευρωπαϊκοί όμιλοι επέμειναν ενώπιον των κυβερνήσεών τους να αποκλεισθεί τελικά από τον κατάλογο των κυρώσεων, με το επιχείρημα πως οι κυρώσεις αυτές θα περιπλέξουν σημαντικά τις δουλειές με το ρωσικό γίγαντα που παραμένει αυτή τη στιγμή ένας αναπόφευκτος παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά, αφηγήθηκε ένας τραπεζίτης που πρόσκειται σε ενεργειακές εταιρείες.

«Δεν ήταν εύκολο να ακουσθούν από τις αρχές, χρειάσθηκε να κάνουν πολλά τηλεφωνήματα για να επιτύχουν μια αντίδραση», δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος μιας από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ζητώντας να μην κατονομασθεί. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, κυρίως γάλλοι, γερμανικοί και ιταλικοί όμιλοι ενήργησαν υπέρ του Μίλερ.

Ερωτηθείς από τη «Βεντομόστι», ένας εκπρόσωπος της Total είπε πως δεν γνωρίζει αν η γαλλική εταιρεία ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να μην επιβληθούν κυρώσεις στον Μίλερ. Οι εταιρείες GdF, Shell, E.On, Enel, BP, OMV και Gazprom αρνήθηκαν από την πλευρά τους να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Η ΕΕ εισάγει το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και πολλοί όμιλοι έχουν συνάψει συμφωνίες με την Gazprom για να εκμεταλλευθούν φυσικούς πόρους στη Ρωσία, όπως η αγγλο-ολλανδική Shell.

Διαβάστε επίσης: 

Η Gazprom κλείνει τις «κάνουλες» του φυσικού αερίου