Γιατί όλοι επενδύουν στο FinTech;

Γιατί όλοι επενδύουν στο FinTech;

Η Wall Street «ρίχνει» δισεκατομμύρια στις νέες τεχνολογίες.

Ένας από τους πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα παγκοσμίως είναι ο FinTech, δηλαδή τεχνολογίες στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στην κατηγορία του FinTech εντάσσονται εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις σε τομείς όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονική τραπεζική, ασφάλεια συναλλαγών, μεταφορές χρημάτων, εκκαθάριση συναλλαγών, εναλλακτικά νομίσματα και άλλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν στρέψει πλέον το «βλέμμα» τους και τα Venture Capital και Private Equity επενδυτικά κεφάλαια επενδύοντας τεράστια ποσά.

Τη στιγμή που ο τομέας αυτός «διχάζει», τράπεζες όπως οι αμερικανικές Citi, American Express, Goldman Sachs, JP Morgan και οι ευρωπαϊκές Santander, BBVA, Barclays, UBS και άλλες έχουν στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο είτε εξαγοράζοντας FinTech startups, είτε υποστηρίζοντας επιχειρηματικούς επιταχυντές, είτε ενσωματώνοντας κατευθείαν τις τεχνολογικές καινοτομίες.

Για παράδειγμα, η JPMorgan Chase έχει ρίξει όλο το βάρος της στο mobile banking και σήμερα πάνω από 22 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ενώ προωθεί επιθετικά την υπηρεσία κινητών πληρωμών, Chase Pay.

Επίσης, η Citigroup απέκτησε πρόσφατα μια πατέντα για προώθηση διαφόρων τραπεζικών υπηρεσιών, ενώ δημιούργησε μια νέα μονάδα, τη Citi FinTech η οποία θα εστιάσει στο mobile banking.

Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις οι τράπεζες της Αμερικής θα διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους σε νέες τεχνολογίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στα 20 δισ. δολάρια το 2017.

Η επικράτηση των τεχνολογικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ιδιαιτέρα σε θέματα πληρωμών και συναλλαγών, καθώς και η αυξημένη ζήτηση έχουν οδηγήσει τους τεχνολογικούς «κολοσσούς» όπως η Apple, η Google, η Samsung και το Facebook να δημιουργήσουν τις δίκες τους FinTech υπηρεσίες, που ενσωματώνουν στα υφιστάμενα προϊόντα τους.

Να σημειώσουμε πως στην Ευρώπη, ως τα πιο σημαντικά FinTech κέντρα έχουν αναδυθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία (623 εκατ. δολ. επενδύσεων το 2014), οι Σκανδιναβικές χώρες (345 εκατ.) και η Ολλανδία (306 εκατ. δολ. το 2014).