Γιατί οι startups χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στρέφονται σε μια τράπεζα 124 ετών

Γιατί οι startups χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στρέφονται σε μια τράπεζα 124 ετών

Τί προσφέρει η CBW Bank και προσελκύει νεοφυείς επιχειρήσεις.

του Τζέρεμι Κουίτνερ

Ένας πρώην μηχανολόγος της Google συλλαμβάνει εκ νέου την τραπεζική για την ψηφιακή εποχή.

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ακούσει το Γουέιρ στο Κάνσας. Κι όμως, με πληθυσμό μόλις 661 ατόμων, σήμερα η πόλη αναδεικνύεται σε κόμβο καινοτομίας της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες του Σούρες Ραμαμούρτι, πρώην μηχανολόγου της Google, και της γυναίκας του, Σουχίτρα Παντμαναμπάν, πρώην τραπεζίτη στη Wall Street που έγινε μάνατζερ στην Topeca.

Τρία χρόνια αφότου μετακόμισαν στο Κάνσας, το ζεύγος χρησιμοποίησε τις αποταμιεύσεις του για να αγοράσει την 124 ετών τράπεζα CBW Bank, το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Γουέιρ. Μιλάμε για το 2008, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η CBW – που τότε ονομαζόταν Citizens Bank of Weir – έλαβε εντολή παύσης εργασιών από την FDIC εξαιτίας ανεπαρκών κεφαλαιακών αποθεμάτων, αυξανόμενων επιπέδων κόκκινων δανείων, και εσωτερικής απάτης.

Οι δυο τους όχι μόνο κατάφεραν η τράπεζα να ξαναλειτουργήσει την επόμενη χρονιά, αλλά και τη μετασχημάτισαν σε έναν χώρο πραγματικής καινοτομίας.

Τα τελευταία χρόνια, η τράπεζα έχει αναδειχθεί σε μυστικό όπλο για άλλες εταιρείες fintech, οι οποίες βασίζονται τόσο στην τεχνολογία της όσο και στο στάτους της ως πολιτειακά αδειοδοτημένη τράπεζα.

«Το χρήμα έχει αξία μόνο εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη» λέει ο Ραμαμούρτι. «Κι αν θες να φέρεις αλλαγές, πρέπει να βρίσκεσαι εντός του τραπεζικού συστήματος. Δεν μπορείς να έρχεσαι απ’ έξω».

Οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας δεν είναι συνηθισμένες εταιρείες, καθώς προσφέρουν νέα προϊόντα στον καταναλωτή σ’ έναν χώρο που είναι έντονα ρυθμιζόμενος. Αντί να κάνουν αίτηση για αδειοδότηση οι ίδιες, αυτές οι startup βρίσκουν πολύ ευκολότερο να εργαστούν με μια τράπεζα που έχει περάσει τη ρυθμιστική επιθεώρηση και μπορεί να δεχθεί ασφαλισμένες καταθέσεις πελατών.

«Οι εταιρείες fintech πρέπει να εστιάσουν σε ό,τι κάνει τις πληρωμές να δουλέψουν και η συνεργασία με μια τράπεζα τούς επιτρέπει να συγκεντρωθούν σε αυτό που τις κάνει να διαφέρουν» λέει ο Άντι Σμιντ, σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων CEB.

Ο Ραμαμούτρι αποφάσισε στην πορεία να αναπτύξει ο ίδιος τα τεχνολογικά εργαλεία που χρειαζόταν, στήνοντας μια startup, Yantra Financial Technologies, που ειδικεύεται σε λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τις υποδομές πληρωμών λιανικής τραπεζικής.

Μαζί, η Yantra και η CBW, με 35 και 25 εργαζομένους αντίστοιχα, προσφέρουν ένα υπόβαθρο πιο σύγχρονης και γρήγορης τεχνολογίας το οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο του fintech μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να λανσάρουν τα δικά τους προϊόντα, διαβεβαιώνοντας τις ρυθμιστικές αρχές ότι τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με το υπάρχουν πλαίσιο.