Γιατί το αφεντικό σας δεν θέλει να εργάζεστε από το σπίτι

Γιατί το αφεντικό σας δεν θέλει να εργάζεστε από το σπίτι

Και δεν έχει καθόλου δίκιο...

Πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ελαστικές πολιτικές εργασίας, τουλάχιστον στη θεωρία, που επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι.

Όμως, δίχως αποδοχή αυτής της πρακτικής από τα ανώτερα στελέχη, κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να νοιώσει ότι είναι ΟΚ να υιοθετήσει μια τέτοια πρακτική.

Γιατί άραγε κάποια στελέχη διστάζουν να ενθαρρύνουν την εργασία εξ’ αποστάσεως;

Καταρχήν, νομίζουν ότι αν δεν βλέπουν τον εργαζόμενο, τότε αυτός δεν δουλεύει πραγματικά. Όλοι οι μάνατζερ, φυσικά, έχουν ως προτεραιότητα το να μην χασομερούν οι εργαζόμενοί τους. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα που να μας δείχνει ότι ο εργαζόμενος από το σπίτι είναι πιθανότερο να τεμπελιάσει σε σχέση με εκείνον που εργάζεται στο γραφείο. «Κανένα στέλεχος δεν κάθεται πάνω από τον εργαζόμενό του στο γραφείο 8 ώρες την ημέρα ώστε να βεβαιώνεται ότι εργάζεται» λέει η Ρόουζ Στάνλεϊ της WorldatWork.

Κι όμως, η δουλειά γίνεται, και ένα μεγάλο μέρος της γίνεται εξ’ αποστάσεως ακόμα κι όταν είστε στο γραφείο – μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, το ένα μέλος της ομάδας συνεργάζεται με άλλα που είναι διασκορπισμένα σε όλο τον πλανήτη. «Η ουσία είναι μία: όπου και να είμαστε, εργαζόμαστε εικονικά. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη φύγει από το κτίριο» τονίζει η Κέιτ Λίστερ, πρόεδρος της Global Workplace Analytics.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι δεν είναι εξίσου παραγωγικοί με εκείνους που πηγαίνουν στο γραφείο. Κι όμως, αν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό και χώρο στο σπίτι, η παραγωγικότητα δεν χάνεται. Αντιθέτως, ένα από τα οφέλη της εργασίας από απόσταση είναι η ικανότητα συγκέντρωσης.

«Με τη φασαρία στο γραφείο – ειδικά όταν είναι ανοιχτής διάταξης – απλά δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου» λέει η Λίστερ.

Και δεν είναι τυχαίο ότι η Dell, για παράδειγμα, δεν παρατήρησε καμία πτώση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων της παρόλο που το ένα τέταρτο του προσωπικού της εργάζεται από το σπίτι, τουλάχιστον σε βάση μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, ελπίζει να διπλασιάσει το ποσοστό αυτό μέχρι το 2020.

Η παραγωγικότητα πλήττεται όταν είσαι εξαντλημένος και αγχωμένος. Με το να γλιτώνουν τη διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο, οι εργαζόμενοι κερδίζουν όχι μόνο χρόνο και χρήμα, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Και ένα μέρος από τον έξτρα χρόνο που εξοικονομείται μπορεί να αφιερωθεί στην εργασία – σύμφωνα με έρευνα του Gallup, όσοι εργάζονται εξ’ αποστάσεως καταγράφουν τέσσερις ώρες επιπλέον εργασίας την εβδομάδα σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο γραφείο.