Γιατί το Fintech δεν απειλεί (ακόμα) τις μεγάλες τράπεζες

Γιατί το Fintech δεν απειλεί (ακόμα) τις μεγάλες τράπεζες

«Μεγάλη δημοσιότητα» περιβάλλει τις εταιρείες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας.

Οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών που προσπαθούν να ταρακουνήσουν την παραδοσιακή τραπεζική πρακτική δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν και η ανάπτυξή τους πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, δήλωσε την Πέμπτη ένας οργανισμός εποπτείας.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση για το νομοθετικό πλαίσιο των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, για να μην πλήξουν έναν τομέα που έχει προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας και καινοτομίας.

Από εφαρμογές για υπηρεσίες πληρωμών που βασίζονται σε crowdfunding μέχρι peer-to-peer δανειοδοτήσεις, οι επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών αναζητούν τρόπους για να επαναπροσδιορίσουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές επιτρέποντας στους ανθρώπους να παρακάμπτουν τις τράπεζες για σχεδόν τα πάντα, από τις πληρωμές για υπηρεσίες μέχρι την αποταμίευση.

Αλλά φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει ισχυρή τάση μεταξύ των πολιτικών υπευθύνων, ώστε να θεσπιστούν κανόνες για έναν ταχέως εξελισσόμενο αλλά ακόμα μικροσκοπικό τομέα. Πολλές τράπεζες επιδιώκουν είτε να συνεργαστούν είτε να εξαγοράσουν τις επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών και να μάθουν από την τεχνογνωσία τους, μερικές φορές στρέφοντάς τες στην καθιερωμένη αγορά υπηρεσιών.

«Είναι σημαντικό οι αρχές να παραμείνουν στην κορυφή των εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Σβάιν Άντρεσεν, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο συντονίζει τη δημοσιονομική νομοθεσία σε ολόκληρη την ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20) και έχει μελετήσει τα οφέλη και τους κινδύνους από τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών.

Ανέφερε ότι «μεγάλη δημοσιότητα» περιβάλλει τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών και είναι απαραίτητο οι ρυθμιστικές αρχές να κατανοήσουν με ποιόν τρόπο θα αλλάξουν πραγματικά τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Κατά την άποψή μας, οι περισσότερες εταιρείες χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών σε αυτό το στάδιο δεν βρίσκονται σε σημείο που να αποτελούν συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε σε συνέδριο του Chatham House.

Οι αρχές κατανοούν «πολύ καλά» την ανάγκη να παρακολουθήσουν ενεργά και να βρουν μια ισορροπία στη δράση τους, ώστε ούτε ο κίνδυνος να αυξηθεί και παράλληλα να επιτραπεί η ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας, επεσήμανε ο Άντρεσεν.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μελετά τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών στις αγορές χονδρικής αντί για τις αγορές λιανικής, και καθώς οι εταιρείες αυτές αναπτύσσονται πολύ γρήγορα σε ορισμένες χώρες, τη στιγμή που «θα γίνει η ζημιά» μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι επιπτώσεις, δήλωσε ο Άντρεσεν.