«Γυναίκες, μην ζητάτε αύξηση από το αφεντικό σας!»

«Γυναίκες, μην ζητάτε αύξηση από το αφεντικό σας!»

Η αμφιλεγόμενη δήλωση του Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft, προκαλεί αντιδράσεις.

Οι γυναίκες που δουλεύουν στη βιομηχανία πληροφορικής καλό θα ήταν να έχουν «πίστη στο σύστημα», το οποίο θα τους δώσει εν καιρώ την κατάλληλη αμοιβή. Όχι, δεν το λέμε εμείς, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το είπε, σε μια αποστροφή του λόγου του που προκάλεσε σάλο.

Ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να ζητούν αύξηση στο μισθό τους. Αντίθετα, θα πρέπει να έχουν πίστη στο σύστημα – κι ας οι εταιρείες τεχνολογίας κυριαρχούμενες από τους άνδρες.

Ο Ναντέλα μίλησε χθες σε μια εκδήλωση για τις γυναίκες που εργάζονται στον κλάδο της πληροφορικής, στο Phoenix των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε μια φάση, του ζητήθηκε να δώσει τη συμβουλή του στις γυναίκες που ζητούν αύξηση στο μισθό τους.

«Το θέμα δεν είναι να ζητήσεις αύξηση, αλλά να γνωρίζεις και να πιστεύεις ότι το σύστημα θα σου προσφέρει πραγματικά τις σωστές αυξήσεις στην πορεία», απάντησε. Το να μη ζητάς αύξηση, πρόσθεσε, είναι «καλό κάρμα» που θα βοηθήσει τον εργοδότη να συνειδητοποιήσει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του και μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Η Μαρία Κλόου, πρόεδρος του Κολλεγίου Harvey Mudd και διευθυντικό στέλεχος στη Microsoft, ήταν αυτή που έκανε τις ερωτήσεις στην εκδήλωση. Μόλις άκουσε την απάντηση του Ναντέλα, έσπευσε να του πει ότι διαφωνεί, λαμβάνοντας επιφωνήματα επιδοκιμασίας από το κοινό. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι γυναίκες πρέπει να συγκεντρώνουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους μισθούς στον κλάδο τους,