Γιούνκερ: Καλή βάση για πρόοδο οι νέες ελληνικές προτάσεις

Γιούνκερ: Καλή βάση για πρόοδο οι νέες ελληνικές προτάσεις
Luxembourg's Prime Minister Jean Claude Juncker arrives for an EU summit in Brussels, Friday March 26, 2010. EU leaders hold the second day of a summit that so far has focused on Greek economic woes, with eurozone countries and the International Monetary Fund pledging financial support in a deal that aims to halt the government debt crisis undermining Europe's currency union. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν ενόψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Ενόψει της σημερινής έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε τις νέες προτάσεις της προς τους δανειστές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με μήνυμά του στο Twitter χαρακτήρισε τις προτάσεις ως «καλή βάση για πρόοδο» στις συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Μάρτιν Ζέλμαϊερ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Νέα ελληνική πρόταση ελήφθη από κ. Γιουνκέρ, την κα. Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μία διαδικασία «με εμβρυουλκό».

Σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν το Eurogroup και την έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα, Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως μια συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση είναι εφικτή και πως οι νέες ελληνικές προτάσεις μοιάζουν να είναι σε μια ειλικρινή βάση για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης: Τι περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση στους δανειστές

Έτινγκερ: Η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή

«Η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή», δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ και τόνισε ότι «θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη». Σημείωσε ωστόσο ότι «οι Έλληνες πρέπει αύριο να είναι έτοιμοι να μας δείξουν αξιόπιστα τα απαραίτητα επόμενα βήματα προς μια Ελλάδα που θέλει μεταρρυθμίσεις». «Χρειαζόμαστε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Αυτό καθιστά απαραίτητες κάποιες αυξήσεις φόρων και περικοπές κάποιων εξόδων.

Είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά το πού θα γίνουν αυτά και βρισκόμαστε και σχετικά κοντά. Αλλά ακόμη οι Έλληνες δεν είναι αρκετά έτοιμοι για αυτό. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο μειώσαμε ήδη σημαντικά το ύψος του πλεονάσματος (…) Είπαμε ότι μπορούν να αποφύγουν μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις με το να κάνουν άλλες περικοπές. Ο κ. Γιουνκέρ έχει επανειλημμένα αναφέρει τον αμυντικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο γερμανός Επίτροπος σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και επισήμανε ότι στην Αθήνα προτάθηκε ευελιξία.

«Με αυτό δείχνουμε ότι επιθυμούμε πραγματικά έναν συμβιβασμό και ότι δεν περιμένουμε από τους Έλληνες να σκύψουν το κεφάλι. Οι Ευρωπαίοι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ συναδελφικοί και δεν έβαλαν στη ζυγαριά κάθε λέξη που ερχόταν από την Αθήνα», υποστήριξε ο κ. Έτινγκερ και έκανε λόγο για αρκετές «εντυπωσιακές δηλώσεις στην ελληνική Βουλή και στην δημοσιότητα», αλλά και για μεγαλύτερες παραχωρήσεις που έγιναν έναντι της Ελλάδας από ό,τι έναντι της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας.

«Ακριβώς αυτές οι χώρες περιμένουν η Ελλάδα να μην λάβει ειδικές προτάσεις, αλλά να τους προτείνουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αυτό που μπορεί να γίνει. Και απομένει στην Ελλάδα να το δεχτεί αυτό και μπορεί αυτή η μέρα να είναι αύριο», δήλωσε ο Επίτροπος και αναφέρθηκε στο «κούρεμα» του χρέους το 2012 και στην μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους.

«Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή δεν υποφέρουν από τα παλιά τους χρέη, αλλά πρέπει πρώτα να ισοσκελίσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ώστε να μην αυξάνεται το χρέος. Εάν αυτό γίνει, τότε σίγουρα μπορούμε την επόμενη δεκαετία να συζητήσουμε για πολλά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρόβλημα το παλιό χρέος. Είναι τα τρέχοντα έξοδα και τα ανεπαρκή έσοδα στον προϋπολογισμό. Και σε αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ακόμη αρκετά», επισήμανε και τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει το παν για να παραμείνει στο ευρώ κι εμείς πρέπει να προτείνουμε ό,τι μπορούμε». Εκτίμησε ωστόσο ότι η πλευρά των πιστωτών έχει ήδη ξεπεράσει το δικό της περιθώριο ελιγμών, ενώ έχει ετοιμάσει ένα πολύ στέρεο πακέτο επενδύσεων ύψους δισεκατομμυρίων.

Βέμπερ: Όποιος είναι υπεύθυνος, θέλει να αποφύγει το Grexit

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισήμανε ότι «όποιος είναι υπεύθυνος, θέλει να αποφύγει το Grexit», αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να μην θεωρεί ότι, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κρίσεις όπως η Ουκρανία και το μεταναστευτικό, μπορεί και να εκβιαστεί. Υποστήριξε δε ότι η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ πιο σταθερή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι «έχει υποβληθεί στην Ελλάδα μια πρόταση, υπό την καθαρή δέσμευση της Αθήνας ότι στα επόμενα χρόνια θα μειώνει το έλλειμμα και θα αποπληρώνει το χρέος» και ότι «η Ελλάδα μπορεί μόνη της να αποφασίσει πού και σε τι θα ξάνει την εξοικονόμηση».

Ανέφερε μάλιστα ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει κάνει την πρόταση να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις αλλά στις αμυντικές δαπάνες. «Δυστυχώς όμως από την Αθήνα ακόμη δεν έχουν έρθει καθαρά μηνύματα πού ακριβώς θέλουν να κάνουν εξοικονόμηση. Για αυτό ελπίζουμε ότι στην Αθήνα έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος τελειώνει», σημείωσε.