Η σχεδιάστρια που κάνει την Ελλάδα τέχνη

Η σχεδιάστρια που κάνει την Ελλάδα τέχνη

Η  Έλενα Ζουρνατζή μας ταξιδεύει στο κόσμο της μόδας και της τέχνης μέσα από τις δημιουργίες της που έχουν έντονο «άρωμα» Ελλάδας.

Η Έλενα Ζουρνατζή σχεδιάζει μοτίβα πάνω σε ολομέταξα υφάσματα, δημιουργώντας το «Grecian Chic». Μέσα από τα σχέδια της μας ταξιδεύει στην Ελλάδα και τον πλούσιο πολιτισμό της.

Το γαλάζιο χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, τα αρχαία ελληνικά κοσμήματα, ο ήλιος, τα νησιά, οι ανεμόμυλοι μέχρι και τα γαϊδουράκια είναι μερικά από τα στοιχεία που την εμπνέουν και της δίνουν το έναυσμα να ξεδιπλώσει το ταλέντο της. Ένα ταλέντο που δεν άφησε ασυγκίνητους γνωστούς οίκους της Ευρώπης.

Εμείς μιλήσαμε μαζί της και «ταξιδέψαμε» έστω και για λίγο.

Grecian Chic
Grecian Chic
Grecian Chic

Αν ανατρέξει κανείς στο βιογραφικό της θα δει πως έχει ασχοληθεί με την Graphic Design, το Cartoon Animation και την εικονογράφηση, ενώ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον «μαγικό» κόσμο της μόδας.

«Ξεκίνησα σχεδιάζοντας μοτίβα και συνεχίζω με την ίδια αγάπη να σχεδιάζω μοτίβα μέχρι σήμερα.»

Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα να κάνει την Ελλάδα τέχνη; «Η ιδέα γεννήθηκε από μόνη της. Η Ελλάδα και ο πολιτισμός μας αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης.» απαντάει αμέσως.

Από πολύ μικρή η μητέρα της την πήγαινε στα μουσεία. Τα αρχαία ελληνικά κοσμήματα, οι αμφορείς και τα αγαλματίδια την γοήτευσαν σε τέτοιο σημείο, που όπως φάνηκε την επηρέασαν στη μετέπειτα καριέρα της. Η κλασσική τους αξία, άλλωστε, ήταν το βασικό κίνητρο για να αποτυπώσει τα ελληνικά στοιχεία στα έργα της.

Μάλιστα, ακόμα τα επισκέπτεται και κάθε φορά παρατηρεί και κάτι διαφορετικό, σαν να τα βλέπει για πρώτη φορά! «Η Ελλάδα μας είναι “πλούσια” ώστε να μπορεί να γοητεύει και να εμπνέει για μια ζωή», λέει χαρακτηριστικά.

KING
Ο Βασιλιάς Αταξίδευτος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Κάθε έργο της έχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά της. Το καθένα έχει εμπνευστεί από ένα ταξίδι, μία ανάμνηση, ένα αγαπημένο αντικείμενο… και έχει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία.

Η συνεργασία της με την με την boutique Liana Vourakis, σχεδιάζοντας ένα φουλάρι με τετράφυλλα τριφύλλια και μπλε μάτια, το πρώτο κομμάτι της σειράς Evil Eye, την έκανε ευρέως γνωστή. Για την καλοκαιρινή συλλογή τα μπλε μάτια, τα κοράλλια και λευκά βότσαλα «αγκαλιάζονται».

Δε θα μπορούσα, λοιπόν, να μη ρωτήσω, αν θεωρεί πως το «μάτι» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, σε σημείο που επηρέασε ακόμα και τα σχέδια της. Η απάντηση «βγήκε» από τα βιβλία της ιστορίας.

«Το μπλε μάτι είναι ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση της ενέργειας της βασκανίας, στην οποία πίστευαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Είναι ένα κομμάτι με ρίζες στην Ανατολή και τη Μεσόγειο και το οποίο έχει πράγματι γίνει κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, επομένως και κομμάτι της δικής μου έμπνευσης. Υπάρχει ελληνικό νησί, τουριστικό μαγαζάκι, χωρίς μπλε μάτια;» λέει και έχει δίκιο.

AcropolisMuseum_3
Μουσείο Ακρόπολης

απήχηση έχουν, όμως, τα προϊόντα της στο ελληνικό κοινό και στους ξένους;

«Το ελληνικό κοινό δείχνει να τα έχει αγαπήσει. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός μου στόχος: Nα αγαπηθούν από εμάς τους ίδιους, τους Έλληνες! Να εκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε την ομορφιά της Ελλάδας, της κληρονομιάς και του πολιτισμού μας! Να αγαπήσουμε τα σχέδια που αποπνέουν το “είναι μας”! Φυσικά ταξιδεύοντας τα φουλάρια στο εξωτερικό, μαζί ταξιδεύει και η Ελλάδα! Εύχομαι λοιπόν να αγαπηθούν το ίδιο και από τους ξένους».

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός πως η παραγωγή, η εκτύπωση, όσο και η ραφή γίνεται στην Αγγλία. Ήθελε πάρα πολύ να τυπώνονται και να ράβονται τα φουλάρια στην Ελλάδα. Επί δύο χρόνια το έψαχνε και έκανε πολλές επαφές και δείγματα στο Σουφλί.

Το μετάξι της περιοχής είναι εξαιρετικής ποιότητας και φυσικά το «made in Greece» θα την έκανε διπλά περήφανη. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης στο επίπεδο που εκείνη θα επιθυμούσε. Σαν σωστή επαγγελματίας, είναι πολύ απαιτητική ως προς τη σωστή απόδοση των χρωμάτων και τη λεπτομέρεια της εκτύπωσης, οπότε απευθύνθηκε στο εξωτερικό καταλήγοντας στην Αγγλία. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, όπως μπορείτε να δείτε.

Μαζί με την αδελφή της, Αρετή, έχουν δημιουργήσει το γκρικ ντιζάιν. Στο online protfolio τους μπορεί κανείς να βρει αρχιτεκτονικά projects (της Αρετής) και γραφιστικά (της Έλενας) που ξεχωρίζουν για την καλαισθησία τους.

Πως προέκυψε η συνεργασία μιας αρχιτέκτονα και μιας γραφίστριας όμως; Το γεγονός ότι είναι αδερφές και έχουν την ίδια παιδεία και αρχές, κοινές εικόνες και βιώματα και μια πολύ καλή σχέση φιλική, τις βοήθησε ώστε να δουλεύουν από κοινού τα projects που απαιτούν την επαγγελματική παρουσία των δυο τους και σε πολλά άλλα η μία να συμβουλεύεται την άλλη, ξεκαθαρίζει η Αρετή Ζουρνατζή. Το να «βαφτίσουν» κάπως αυτή τη συνεργασία ήταν φυσικό επόμενο.

KAYAK Boutique, Γλυφάδα
KAYAK Boutique, Γλυφάδα
KAYAK Boutique, Γλυφάδα

Ποιες είναι οι κοινές αναφορές και πηγές έμπνευσης; Η Έλενα ξεκαθαρίζει πως η κάθε μία έχει το δικό της τρόπο σκέψης και τη δική της οπτική, αφού άλλωστε είναι και το αντικείμενό τους διαφορετικό. Όταν συνεργάζονται, όμως, σε κοινό project, μοιράζονται τις ιδέες τους για να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή. Οι διαφορές τους αυτές είναι που στο τέλος δημιουργούν και πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Τι είναι το design για την κάθε μία; Παρόλο που προέρχονται από «διαφορετικούς» χώρους, οι απόψεις τους ταυτίζονται. Η λέξη design έχει πολλές έννοιες. Τα πάντα είναι design, τα πάντα είναι σχεδιασμένα. Το αν είναι καλοσχεδιασμένα ή κακοσχεδιασμένα… από ένα σημείο και έπειτα είναι υποκειμενικό!

Ο Robert L. Peters έχει πει: «Το Design δημιουργεί κουλτούρα. Η κουλτούρα διαμορφώνει αξίες. Οι αξίες καθορίζουν το μέλλον».

SANTORINI_house_2
Σαντορίνη

Κλείνοντας, ήθελα να μάθω αν πιστεύουν στη δύναμη του ελληνικού design και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διεθνή σκηνή. Η Έλενα, αρκετά αισιόδοξη, αναγνωρίζει την επιρροή του ελληνικού design σε διεθνές επίπεδο κάτι που έχει ήδη αποδειχθεί. Στην ίδια γραμμή και η Αρετή, υποστηρίζοντας πως και μόνο η επιλογή του ονόματος τους αποδεικνύει πόσο πιστεύουν σε αυτό.

Τη διεθνή σκηνή άλλωστε την επηρέαζε ανέκαθεν, το πόσο εξαρτάται από τις παραμέτρους κάθε εποχής…

1/12
Kayak Frozen Yogurt
Grecian Chic
Grecian Chic
Grecian Chic
Daphne Valente atelier
ELSA Boutique
Galini Hotel, Σαντορίνη
Grecian Chic
Μουσείο Κύπρου
Μουσείο Ακρόπολης