Η γραβάτα που δεν αποχωρίζονται οι Έλληνες

Η γραβάτα που δεν αποχωρίζονται οι Έλληνες

Η Μαριάννα Παγώνη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Pagoni μιλά για την ιστορία της γραβάτας στην Ελλάδα του σήμερα.

Οι γυναίκες ήταν ανέκαθεν ευνοημένες από τη μόδα αφού μπορούν να επιστρατευόσουν δεκάδες αξεσουάρ για να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Για τους άντρες όμως πέρα από ένα καλό πουκάμισο συνδυασμένο με τα κατάλληλα μανικετόκουμπα αυτό που έκανε πάντα τη διαφορά και προσέδιδε κύρος και στυλ ήταν η προσεγμένη γραβάτα. Η οικογένεια Παγώνη από το 1933 κρατάει το κλειδί που ανοίγει την πόρτα για τον κόσμο της γραβάτας ντύνοντας επί δεκαετίες την ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας.

Ιδρυτής της ιστορικής επιχείρησης Pagoni, ήταν ο Τάσος Παγώνης, ο οποίος ανήγαγε τη γραβάτα ως αναπόσπαστο αξεσουάρ του ανδρικού ντυσίματος. Τα θεμέλια, όμως  είχε βάλει πολύ πριν ο πατέρας του, ο οποίος διατηρούσε το Εμπορικόν στο Κολωνάκι, στο οποίο εκτός από τις κτηματομεσητικές υπηρεσίες που παρεχόταν, πωλούνταν πουκάμισα και γραβάτες κατευθείαν φερμένες από το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: Ο φιόγκος που εκτόξευσε τη Madame Shou Shou!

Σήμερα η επιχείρηση φέρει άρωμα γυναίκας αφού διοικείται από την κόρη του Μαριάννα. «Δυστυχώς δεν υπάρχει παραγωγή σε ύφασμα στην Ελλάδα και αν γίνεται, οι όποιες μεταξοβιομηχανίες λειτουργούν, είναι πολύ πίσω σε τεχνογνωσία και ποιότητα», αναφέρει η κ. Παγώνη στο fortunegreece.com εξηγώντας τον λόγο που η παραγωγή στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Η γραβάτα έχει αναπτυχθεί σε χώρες που έχουν επενδύσει πολύ στο ύφασμα και η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Το μετάξι άλλωστε θέλει συγκεκριμένη γεωγραφία για να αναπτυχθεί και να παραχθεί και «ευδοκιμεί» σε περιοχές που έχουν άφθονο νερό. Η Νο 1 χώρα παραγωγής μεταξιού στον κόσμο είναι αναμφίβολα η Κίνα, ενώ πρώτη στις πωλήσεις γραβατών είναι η γειτονική Ιταλία.

Η μόδα για φέτος επιτάσσει, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, printed γραβάτες, διακοσμημένες με σχέδια, με πολλά χρώματα και λουλούδια. Όσο για τον τρόπο κατασκευής τους, η ίδια τονίζει πως σε σχέση με το παρελθόν είναι περισσότερο καλόγουστες λόγω του ότι δεν χρειάζονται πολλοί κόμποι αφού πλέον έχουν πιο σωστή κοπή και τις κατάλληλες επενδύσεις στα υφάσματά τους. «Τη γραβάτα δεν πρέπει να την αφήνει κανείς δεμένη όταν την βγάζει από πάνω του. Το ύφασμα πρέπει να ξεκουράζεται. Είναι διαχρονικό κομμάτι που δίνει πινελιά στην προσωπικότητα αυτού που το φοράει».

Η γραβάτα αν και θεωρείται είδος πολυτελείας κρατά γερές αντιστάσεις στην κρίση. Η αγορά της θεωρείται επένδυση αφού μιλάμε για διαχρονικά κομμάτια που αντέχουν στο χρόνο. Μόνο που όσο μικρότερο είναι το κομμάτι ύφασμα, τόσο μεγαλύτερη η λεπτομέρεια που το χαρακτηρίζει και τόσο υψηλότερο το κόστος απόκτησής του.

Διαβάστε ακόμη: Ολόκληρη η ντουλάπα σου σε μια οθόνη

Μέσα στα καταστήματα Pagoni μπορεί κανείς να βρει όλων των ειδών τα αξεσουάρ, από φουλάρια, παπιγιόν, γραβάτες, πουκάμισα, κασκόλ, μέχρι μανικετόκουμπα, τιράντες και ζώνες. Εν ενεργεία είναι τα καταστήματα Pagoni σε Πειραιά, Κηφισιά, Γλυφάδα και στα Notos Galleries. Όσα καταστήματα ήταν εκτός Αθηνών έκλεισαν σε μια προσπάθεια “μαζέματος” της αγοράς. Πάντως μέσα στην τρέχουσα χρονιά ενδεχομένως να δούμε άνοιγμα νέων καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Επιπρόσθετα, η  εταιρεία έχει αναπτύξει συνεργασίες με διάφορες επιχειρήσεις που θέλουν είτε να προβούν σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά δώρα προς τους εργαζόμενους τους είτε να προωθήσουν τη δουλειά τους μέσα από τον τρόπο ένδυσης των εργαζομένων. «Το corporate κομμάτι το αναπτύσσουμε δυναμικά την τελευταία δεκαετία, τόσο στο υφασμάτινο ανδρικό και γυναικείο αξεσουάρ όσο και στα μπλουζάκια».

Για το 2013 τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερότητα σε σχέση με το 2012 με τη διοίκηση της Pagoni να παραμένει επιφυλακτική για τα όσα ακολουθήσουν. «Για το 2014 δεν μπορώ να προβλέψω την απόδοση. Η διαίσθησή μου λέει ότι δεν θα είναι μια ενδιάμεση κατάσταση. Ή θα κάνουμε μια νέα βουτιά προς τα κάτω ή θα δούμε απροσδόκητη άνοδο αν οι κυβερνώντες βάλουν κόκκινες γραμμές στους δανειστές. Μόνο όταν επιβιώσει και το τελευταίο περίπτερο θα επιβιώσει στο σύνολό της η χώρα». Η κ. Παγώνη προτείνει δε  τη δημιουργία ελληνικών mall στο εξωτερικό που θα προωθούν τα ελληνικά προϊόντα.

Εξαγωγές των γραβατών Pagoni γίνονται κυρίως σε χώρες της Ευρώπης , αλλά και σε χώρες της Μ. Ανατολής.