Growth Awards: Οι εταιρείες που ξεχώρισαν και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Growth Awards: Οι εταιρείες που ξεχώρισαν και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), μιλάει από το πάνελ ενώ παρακολουθούν ο πρόεδρος της Eurobank Ergasias Νικόλαος Καραμούζης (Δ) και ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Βασίλειος Καζάς (A) κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης του 2ου διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Growth Awards) της Eurobank Ergasias με την Grant Thornton στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οι νικητές των φετινών Growth Awards. Τι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για τη φορολογία των επιχειρήσεων. 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής, όπου δεν έπεφτε “καρφίτσα”, πολιτικοί, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί έδωσαν “το παρών” στην απονομή τελετής των Growth Awards που διοργανώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη EUROBANK και την Grand Thorton.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μολονότι πρόκειται για τη δεύτερη χρόνια που “τρέχει” ο διαγωνισμός, τα Growth Awards, έχουν καταφέρει να αντιμετωπίζονται ως θεσμός καθώς  η ελληνική κοινωνία αποκτά συναίσθηση της επιχειρηματικότητας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της EUROBANK , Νικόλαος Καραμούζης, ανέφερε πως τα εν λόγω βραβεία απονέμονται για να τιμηθούν οι επιχειρήσεις που σε συνθήκες πολέμου συνέχισαν να επενδύουν στην Ελλάδα και που θα αποτελέσουν τον αναπτυξιακό μοχλό του αυριο.
” Στα τριάντα χρόνια που βρίσκομαι στον τραπεζικό κλάδο η αίσθηση που έχω αποκομίσει ειναι πως οι εταιρείες δε ζητούν ουτε προνόμια, ουτε επιδοτήσεις, αλλα ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο, χαμηλό κόστος ενέργειας και χρήματος, υποδομές και ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον”.

Απαραίτητες οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα

Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα προκύψει μέσα απο επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα έκανε λόγο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε, σήμερα υπάρχει περισσότερο από ποτέ, μεγαλυτερη ανάγκη στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας και πρόσθεσε πως σε αυτη την κατεύθυνση ευθυγραμμίζονται οι πολιτικές του κόμματος του.
“Το κράτος θα πρέπει να γινει πιο “έξυπνο” για να ελέγχει την επιχειρηματικότητα και την παραβατικότητα, όχι όμως για να ορθώνει εμπόδια στην ανάπτυξη αυτής” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και εξήρε παράλληλα αυτούς που μέσα στα χρόνια της κρίσης επέμειναν να αγωνίζονται στην Ελλάδα.
Κάνοντας αναφορά στο νέο σκηνικό που εχει διαμορφωθεί, τόνισε πως η κρίση έφερε πιο κοντά εργοδότες και εργαζόμενους και πως η φροντίδα των δεύτερων συνιστά πλέον συνθήκη επιβίωσης για καθε πετυχημένη επιχείρηση. Πρόσθεσε πως εκτός απο τα κέρδη, οι εταιρείες έχουν και κοινωνικό αποτύπωμα, που δεν μπορει να ειναι απλα μια τυπική υποχρέωση.

“Από την πλευρά μας ως ΝΔ δεσμευόμαστε ότι θα μειώσουμε φόρους και θα ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να προσφέρουν περισσότερη ρευστότητα.

Ειναι μια δίκαιη συμφωνία που η επιχειρηματική κοινότητα πιστεύω θα αγκαλιάσει” τόνισε και ζήτησε τη λαϊκή εντολη για να πραγματοποιήσει, όπως είπε, μεγάλες και τολμηρές αλλαγές σε αυτο τον τόπο.
“Δεν μπορούμε εμείς να περπατάμε όταν οι άλλοι τρέχουν. Θα προτάξουμε τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και θα δώσουμε κίνητρα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε μόνιμο τόπο φορολογικής κατοικίας”.
Εμμένοντας στη θέση του για επενδύσεις από τους ιδιώτες, ο κ. Μητσοτάκης ειπε πως το επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορει να προκύψει, όχι μόνο από τον κλάδο της ενέργειας και του τουρισμού, στους οποίους εστιάζουν όλοι, αλλά και από τομείς που δεν το περιμένουμε.

Οι Έλληνες εφοπλιστές να στηρίξουν τις startups
“Πριν πάμε στις καινούργιες επενδύσεις θα πρεπει να ξεμπλοκάρουμε τις παλιές. Είναι απαραίτητη η στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας από Έλληνες εφοπλιστές που θα μπορούσαν να γίνονται angel investors σε μικρές startups. Πριν απευθυνθούμε στους ξένους για επενδύσεις, πρεπει να απευθυνθούμε πρώτα σε εμάς τους ίδιους”.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ερωτηθείς αναφορικά με τον λόγο απουσίας πολιτικής συνέναισης των κομμάτων σε βασικά θέματα, έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός τοξικού  και νοσηρού πολιτικού κλίματος που συντηρείται από την κυβέρνηση.
“Να βάλουμε πλάτη. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα απο το κράτος. Αυτό το διάστημα επεξεργαζόμαστε μια τολμηρή προταση για το ασφαλιστικό σύστημα” είπε και έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας πως πιστεύει πολύ  στη δύναμη της μεσαίας επιχειρηματικότητας, διότι αυτού του μεγέθους οι επιχειρήσεις ειναι ευέλικτες και παίρνουν γρήγορα αποφάσεις.

Οι νικητές των φετινών βραβείων
Οι εταιρείες DEMO, συστήματα Sunlight, Μασούτης, ΕΛΒΙΑΛ, Genesis Pharma και Τιτάν έλαβαν τα βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Growth Awards στις έξι κατηγορίες όπως αυτά έχουν θεσμοθετηθεί από την Eurobank και την Grant Thornton.
Ειδότερα στην DEMO απονεμήθηκε το βραβείο Λειτουργικής/Επιχειρησιακής Βελτίωσης, στη Sunlight το βραβείο Ανάπτυξης Προϊόντος/Ανάπτυξης Αγορών, στη Μασούτης το βραβείο Ανθρωπίνου Δυναμικού και Εταιρικής Κουλτούρας, στην ΕΛΒΙΑλ το βραβείο Επενδύσεων, στην Genesis Pharma το βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν τα βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας.