H εταιρεία που «κρύβεται» πίσω από την Apple στην Ελλάδα

H εταιρεία που «κρύβεται» πίσω από την Apple στην Ελλάδα

Ο CEO της iSquare, Κωστής Σταυρόπουλος, μιλά στο Fortune για τον «απαγορευμένο καρπό» της τεχνολογίας.

Για μια εταιρεία που διαχειρίζεται και εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη φίρμα με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, σίγουρα μπορεί το προϊόν της να θεωρηθεί άσος στο μανίκι της. Ταυτόχρονα όμως για τη διοίκησή της κάθε βήμα συνιστά και μια πρόκληση αφού οι προσδοκίες από έναν παγκόσμιο κολοσσό είναι μεγάλες και ιδίως όταν αφορούν πωλήσεις αγαθών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το μυστικό της Apple δεν είναι μόνο τα «value for money» προϊόντα της, αλλά το γεγονός ότι γύρω από το όνομά της έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη φιλοσοφία που καθιστά την εκάστοτε αγορά επένδυση. Από το Σεπτέμβριο του 2009, όταν και εξαγοράστηκε η Rainbow – που ήταν μέχρι τότε αποκλειστικός διανομέας της Apple στη χώρα μας- έως και σήμερα, η iSquare αποτελεί έναν Value Added Distributor των προϊόντων της αμερικανικής πολυεθνικής .

«Η μητρική εταιρεία γνωρίζει καλά ότι η χώρα μας έχει χτυπηθεί από την κρίση, αναγνωρίζει στο έπακρο τις προσπάθειές μας και συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική αγορά με εμπιστοσύνη» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της iSquare Κωστής Σταυρόπουλος.

kostis
O Διευθύνων Σύμβουλος της iSquare Κωστής Σταυρόπουλος.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που μέσα στην κρίση ανέλαβε το δύσκολο έργο του να αυξήσει τα μεγέθη και να διατηρήσει την ηγετική θέση του brand «Apple» στην ελληνική αγορά. Στα tablet, το iPad αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή και είναι νούμερο ένα σε πωλήσεις στη χώρα μας, ενώ στην κατηγορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών τα Mac καταγράφουν σταδιακά τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. «Η εταιρεία είχε την τύχη- ατυχία να ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της στις αρχές της κρίσης. Σίγουρα θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα στον κλάδο. Από το 2009 μέχρι και το 2013 δεν καταγράψαμε καμία πτωτική χρονιά. Διπλασιάσαμε τον τζίρο μας από τα 24 εκατομμύρια ευρώ και πέρυσι κλείσαμε στα 50,200 εκατομμύρια ευρώ. Και λάβετε υπόψη πως η αγορά έχει υποχωρήσει πάνω από 65%». Για το 2014 στοχεύουν σε μια ελαφρά διψήφια αύξηση και σε περαιτέρω ενδυνάμωση των καναλιών διανομής.

Όπως εξηγεί ο Δ/νων Σύμβουλος της iSquare η άνοδος θα προέλθει από την καλύτερη απόδοση των καταστημάτων Apple Premium Reseller, από την ισχυροποίηση των πωλήσεων στην κυπριακή αγορά, η οποία από τα μέσα του 2013 ανακάμπτει σταδιακά, και από το γεγονός ότι θα εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου η δυναμική της Apple στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπάρχουν επτά συνολικά καταστήματα Apple Premium Reseller- τα αντίστοιχα Apple Store εν Ελλάδι- , εκ των οποίων πέντε βρίσκονται στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. «Τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι κοσμήματα από μόνα τους. Έχουν σχεδιαστεί από την ίδια την Apple».

Παράλληλα, δίνει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι του after sales, το οποίο χαρακτηρίζεται από την γρήγορη παράδοση και την άμεση εξυπηρέτηση. Δεν είναι τυχαίο που ο μέσος όρος επισκευής δεν ξεπερνά τις τρεις μέρες, όπως δεν είναι τυχαίο ότι στις έρευνες ικανοποίησης πελατών που διεξάγονται κάθε χρόνο το 97% των ερωτηθέντων δηλώνει ευχαριστημένο από το οικοσύστημα της Apple στην Ελλάδα.

«Η iSquare προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο όλη την προστιθέμενη αξία που απαιτεί η Apple σε μια χώρα, το marketing, την προστασία του brand, το retail, όπως επίσης την παρακολούθηση και την επίβλεψη των πελατών».

Στην πρώτη γραμμή των σημείων πώλησης ο καταναλωτής συναντά την Action Team μια ομάδα άρτια καταρτισμένη για να κατευθύνει και να λύνει οποιαδήποτε απορία του. Η Action Team αποτελείται από άριστο εκπαιδευμένο προσωπικό με την μέγιστη πιστοποίηση από την Apple. Επίσης, για αυτούς που επιλέγουν τα προϊόντα της Apple δίνεται η δυνατότητα, μέσω των καταστημάτων Apple Premium Resellers, να μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν σεμινάρια για την καλύτερη χρήση των συσκευών τους.

«Η Apple δεν είναι προϊόν αλλά οικοσύστημα. Δίνει μέσω των προϊόντων της μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Το Software και οι εφαρμογές σου δίνουν ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο μπορείς να πλοηγηθείς».

Στα πλάνα της εταιρείας βρίσκεται και η αγορά της Παιδείας. Ο κ. Σταυρόπουλος τονίζει πως μέσα στην τελευταία διετία η iSquare συνεργάζεται με 14 σχολεία στα οποία οι μαθητές εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες με τη χρήση του δικού τους i-Pad. Στις 9 Απριλίου έχει δε προγραμματιστεί μια ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν τα επίσημα στοιχεία από την εν λόγω δράση.

«Πέρα και πάνω από τις πωλήσεις, αυτό που μας ενδιαφέρει και που είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού και των ενεργειών μας, είναι να μεταδώσουμε με τον καλύτερο και πληρέστερο τρόπο την απόλυτη εμπειρία της Apple στους πελάτες μας, παρέχοντας τους εξυπηρέτηση, υποστήριξη και πάνω απ’ όλα ολοκληρωμένη γνώση στο οικοσύστημα της Apple».

Τα startups στην αιχμή της τεχνολογίας
Και επειδή οι start ups είναι φαινόμενο των καιρών μια εταιρεία σαν την iSquare και τον Όμιλο Quest, που από τη φύση τους ακολουθούν τις εξελίξεις αλλά και διαμορφώνουν νέες τάσεις, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι σ’ αυτή την τάση που έχει κατακλίσει το ελληνικό επιχειρείν. Ο Όμιλος Quest, μέσω του iQbility δίνει ευκαιρίες σε startups που έχουν καινοτόμες ιδέες πάνω στον κλάδο της τεχνολογίας.

Σε σχέση με άλλους θεσμούς διαφέρει στο ότι καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα στησίματος μιας επιχείρησης και χρηματοδοτούν το εγχείρημά της με κεφάλαια από 15.000 έως 60.000 ευρώ. Πέραν του iQbility ο κ. Σταυρόπουλος συμμετέχει και στο πρόγραμμα του Founder Institute ως μέντορας που μεταλαμπαδεύει τη γνώση και την εμπειρία του σε νέους επιχειρηματίες.

«Μιλάμε για ένα διεθνές πρόγραμμα, καταρτισμένο, με σημαντικούς μέντορες από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που στελεχώνουν τις σύγχρονες επιχειρήσεις και για ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας».

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το Apple TV σας

Η Apple ετοιμάζει το απόλυτο fitness app

Όλες οι φήμες για το iPhone 6 σε ένα βίντεο

15 πράγματα που δεν ξέρατε για το iPhone

IQbility: Το «εκκολαπτήριο των startups» δέχεται νέες προτάσεις