H Ευρώπη απειλεί να «τιμωρήσει» τη Ρωσία

H Ευρώπη απειλεί να «τιμωρήσει» τη Ρωσία

Αν η Μόσχα δεν απαντήσει στη πρόταση «αποκλιμάκωσης της κρίσης», θα «υπάρξουν συνέπειες».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Φαμπιούς δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου, είναι αθέμιτο και πως μια προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα ήταν παράνομη. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι που είναι παράνομο και το οποίο θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Φαμπιούς. Ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως «η μόνη θεμιτή ψηφοφορία» είναι αυτή της 25ης Μαΐου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Ο Φαμπιούς δήλωσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έστειλε μια πρόταση στη Μόσχα σε μια προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Αν απαντήσουν θετικά, ο Τζον Κέρι θα πάει στη Μόσχα και σ’ αυτή την περίπτωση οι κυρώσεις δεν θα είναι άμεσες», δήλωσε ο Φαμπιούς. «Αν δεν απαντήσουν ή αν απαντήσουν αρνητικά, σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να υιοθετήσουμε μια σειρά κυρώσεων ήδη από αυτή την εβδομάδα».

Ο Φαμπιούς δήλωσε πως οι κυρώσεις αυτές μπορεί να περιλάβουν το πάγωμα των περιουσιακών στυοιχείων μεμονωμένων Ρώσων ή Ουκρανών, καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με ταξιδιωτικές θεωρήσεις εισόδου.

Διαβάστε ακόμη: Η πόλη με το ένα εκατομμύριo τριαντάφυλλα

Πιο ήπια η στάση της Γερμανίας
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία σχετικά την εισβολή της τελευταίας σε ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, αν η Μόσχα δεν υποχωρήσει. «Αν περάσει το σαββατοκύριακο χωρίς κάποια ορατή αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας, τότε τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα επόμενο στάδιο με λήψη μέτρων», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στη διάρκεια επίσκεψής του στα κράτη της Βαλτικής, όλα μέλη της ΕΕ που ανησυχούν για την Ουκρανία. «Δεν θέλουμε αντιπαράθεση, αλλά η δράση της ρωσικής πλευράς καθιστά δυστυχώς απαραίτητο για μας να προετοιμαστούμε, όπως μόλις σας εξέθεσα”, δήλωσε ο Σταϊνμάγερ προς τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.

«Βρίσκομαι εδώ για να πω ότι οι βαλτικές χώρες δεν θα εγκαταλειφθούν. Είναι ένα κοινό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στην άνοδο των εντάσεων στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

Παγκόσμια Τράπεζα: Mέχρι 3 δισ. δολάρια στην Ουκρανία
Στο πεδίο της οικονομικής ενίσχυσης η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στην Ουκρανία φέτος «έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια».

«Η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβε ένα αίτημα βοήθειας από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίζει τη μορφή της βοήθειας.

Διαβάστε επίσης: Σε πολεμική ετοιμότητα η Κριμαία

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό αυτό, η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με πολλές «μεγάλες προκλήσεις» που απαιτούν «άμεση», αλλά και μακροπρόθεσμη δράση. «Προωθούμε με μια σειρά σχεδίων και σκοπεύουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι άμεσα απαραίτητες ώστε να μπει η οικονομία (της Ουκρανίας) σε έναν βιώσιμο δρόμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Ένα πρόγραμμα βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις χώρες-μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα επιτρέψει την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, θα αντιμετωπίσει «σε βάθος» τη διαφθορά και να μεταρρυθμίσει τον τομέα της ενέργειας, επισημαίνει ο διεθνής θεσμός.

Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί με 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια έργα στην Ουκρανία που αφορούν κυρίως την υδροδότηση και τις οδικές υποδομές.