H Jimmy Choo «πατά» στο Σίτι

H Jimmy Choo «πατά» στο Σίτι

Το brand πολυτελών ειδών κάνει τον Οκτώβριο «απόβαση» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τα θρυλικά της ψηλοτάκουνα, μέσου κόστους 3.000-6.000 λιρών το ζευγάρι, έχουν παρελάσει μπροστά από τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές οθόνες μας μέσα από σκηνές του «Sex and the City» και της ταινίας «Ο Διάβολος Φοράει Prada». Το rock chic στιλ της έχει μαγέψει διασημότητες, από το Χόλιγουντ μέχρι τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Και η πελατεία της ολοένα και αυξάνεται, μέσα και από τα 120 καταστήματά της, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Προ ημερών άνοιξε το μεγαλύτερο από αυτά στη μοδάτη New Bond Street, στο Λονδίνο. Και τώρα -έπειτα από ένα πετυχημένο πρώτο 6μηνο, εσόδων 150 εκατ. λιρών, αυξημένων κατά 2,2% σε ετήσια βάση- φθάνει επιτέλους η ώρα για την Jimmy Choo να πατήσει «πόδι» και στο Σίτι.

Δεκαοκτώ χρόνια λοιπόν μετά την ίδρυσή της από την πάλαι ποτέ συνάκτρια της Vogue Ταμάρα Μέλον και τον μαλαισιανής καταγωγής σχεδιαστή Τσου, η εμβληματική εταιρεία κατασκευής πολυτελών ειδών, κυρίως υποδημάτων και αξεσουάρ -που στο μεσοδιάστημα πέρασε από πολλά «χέρια»- ετοιμάζεται μέσα στον Οκτώβριο να μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με μία IPO που αποτιμάται μεταξύ 500 εκατ. κι 1 δισ. λιρών!

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια επενδυτική εταιρία JAB Luxury -η οποία έχει στο ‘χαρτοφυλάκιό» της κι άλλα βαριά επιχειρηματικά ονόματα, όπως τον ελβετικό οίκο Bally, τη γαλλική εταιρεία καλλυντικών Coty Inc. και την εταιρεία καφέ Douwe Egberts- θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

 

Πρακτικά η ΙPO -που θα γίνει με κύριο ανάδοχο την Merrill Lynch International και συμμετοχή στην έκδοση της HSBC και της γερμανικής BHF Bank– συνιστά εν μέρει απο-επένδυση της JAB Luxury.

Όσο για τα έσοδα; Θα διατεθούν για την επέκταση της Jimmy Choo στην Ασία. Μία αγορά με ολοένα και πιο υψηλή καταναλωτική δαπάνη και ιδιαίτερη προτίμηση στα είδη πολυτελείας. Στην ευρύτερη περιοχή λοιπόν υπάρχουν ήδη σχέδια για 10-15 νέα μαγαζιά κάθε χρόνο και μέχρι το 2016…

Από αυτά, τα πρώτα πέντε λέγεται πως θα είναι στην Κίνα, ενώ τελικός στόχος της Jimmy Choo είναι να τα αυξήσει στα 30, από 11 που λειτουργεί σήμερα στον ασιατικό «γίγαντα». Και κάπως έτσι σκοπεύει να «χαλυβδώσει» τη θέση της στο διεθνές στερέωμα των πολυτελών brands, ξεπερνώντας σε ασιατικό επίπεδο τον Γάλλο ανταγωνιστή της Christian Louboutin και αναβαθμίζοντας την τιμολόγηση των προϊόντων της στα επίπεδα του Ιταλού ανταγωνιστή Salvatore Ferragamo.