H SpaceX γράφει ιστορία: Eκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο στο διάστημα

H SpaceX γράφει ιστορία: Eκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο στο διάστημα
The first stage of the SpaceX Falcon 9 rocket returns to land at Cape Canaveral Air Force Station, on the launcher's first mission since a June failure, in Cape Canaveral, Florida. December 21, 2015. The rocket carried a payload of eleven satellites owned by Orbcomm, a New Jersey-based communications company. REUTERS/Joe Skipper Tags: SCIENCE TECHNOLOGY TRANSPORT - RTX1ZP2K

Ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους του Έλον Μασκ επετεύχθη.

Ο πύραυλος της ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας SpaceX, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, έκανε την πρώτη του επιτυχή πτήση σήμερα, μεταφέροντας 11 δορυφόρους στο διάστημα για τον πελάτη της εταιρείας ORBCOMM, ενώ το βασικό επαναχρησιμοποιούμενο τμήμα του πυραύλου έκανε στροφή και επέστρεψε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, προσγειωνόμενο άψογα κατακόρυφα στην αεροπορική βάση.

Η εταιρεία είχε προσπαθήσει να στείλει στο διάστημα άλλο υλικό τον Ιούνιο, αλλά απέτυχε, ενώ το φορτίο, που προοριζόταν για τον Διεθνή Αεροδιαστημικό Σταθμό, καταστράφηκε.

Ο νέος πύραυλος, με ύψος ανάλογο 23 ορόφων, εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στις 03:29 ώρα Ελλάδας, με τη βάση του πυραύλου να επιστρέφει λίγα λεπτά αργότερα και να προσγειώνεται 9,6 χιλιόμετρα (6 μίλια) από το σημείο εκτόξευσης.

Το συμβάν αποτελεί επιτυχία της εταιρείας Space Exploration Technologies (SpaceX), με έδρα την Καλιφόρνια.

Δείτε το βίντεο της εκτοξευσης:

Παρόλα αυτά, αποτέλεσε και αφορμή για να συνεχιστεί η κόντρα του… διαστήματος μεταξύ του Έλον Μασκ και του Τζεφ Μπέζος. Μάλιστα,μετά την επιτυχή εκτόξευση, ο Τζεφ Μπέζος σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter: «Συγχαρητήρια SpaceX για την αναμνηστική προσγείωση του Falcon. Καλώς ήρθατε στο κλαμπ»!