H startup που συγκέντρωσε 35 εκ. δολάρια σε 30 δευτερόλεπτα μέσω bitcoin

H startup που συγκέντρωσε 35 εκ. δολάρια σε 30 δευτερόλεπτα μέσω bitcoin

H Brave ξεκίνησε μια προσφορά νομισμάτων για να χρηματοδοτήσει έναν νέο πλοηγό web.

του Μάθιου Ίνγκραμ

Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων – το γνωστότερο των οποίων είναι το bitcoin – η πιο δημοφιλής τάση είναι αυτό που αποκαλείται «αρχική προσφορά νομισμάτων», στην οποία οι εταιρείες πωλούν στους υποστηρικτές τους κουπόνια σε κρυπτονόμισμα σαν μια μέθοδο crowdfunding.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια startup με την επωνυμία Brave ξεκίνησε μια προσφορά νομισμάτων για να χρηματοδοτήσει έναν νέο πλοηγό web και συγκέντρωσε το αντίστοιχο 35 εκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την CoinDesk.

Η Brave είναι «παιδί» του Μπρένταν Άιχ, συνιδρυτή του Mozilla Foundation που δημιούργησε τον αρχικό πλοηγό Mozilla. Ο νέος πλοηγός web του Άιχ είναι σχεδιασμένος ώστε οι χρήστες να μπορούν να κάνουν μικρο-πληρωμές στους web publishers της αρεσκείας τους χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, με βάση τον αριθμό άρθρων που διαβάζουν.

«Είμαστε χαρούμενοι με την πώληση και ανυπομονούμε να αποδιοργανώσουμε τη ψηφιακή διαφήμιση και να οικοδομήσουμε μια πλατφόρμα επικεντρωμένη στον χρήστη για την υποστήριξη του Ιστού» δήλωσε ο Άιχ στην CoinDesk.

Το σύστημα πληρωμών του πλοηγού Brave χρησιμοποιεί Basic Attention Tokens, η αξία των οποίων βασίζεται στο κρυπτονόμισμα Ethereum, που είναι μια δημοφιλής εναλλακτική στο bitcoin. Ο Άιχ έχει πει ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τον κώδικα ως open source ώστε ο καθένας να μπορεί να αναπτύσσει συστήματα ή υπηρεσίες δημοσίευσης που να χρησιμοποιούν τα σχετικά κουπόνια.

Η ιστορία των μικροπληρωμών για περιεχόμενο είναι γεμάτη αποτυχίες, όπως τα συστήματα πληρωμών Beenz και Flooz. Όμως, κάποιοι φαίνεται ότι εκδήλωσαν ισχυρό ενδιαφέρον για τα κουπόνια της Brave. Η προσφορά νομισμάτων ήταν τόσο δημοφιλής που κάποιοι επενδυτές παραπονέθηκαν ότι δεν είχαν καν την ευκαιρία να υποβάλλουν προσφορά. Σύμφωνα με την CoinDesk, ένας μόνο επενδυτής αγόρασε κουπόνια αξίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία μόνο συναλλαγή.

Μόνο 130 άτομα κατάφεραν να αγοράσουν κουπόνια κατά τη διαδικασία προσφοράς, και μόλις πέντε αγοραστές αγόρασαν σχεδόν τη μισή της διαθέσιμης προσφοράς, σύμφωνα με ένα ανταλλακτήριο Bitcoin που ανέλυσε την πώληση.

Οι αρχικές προσφορές νομισμάτων θεωρούνται ως μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές προσφορές μετοχών. Αντί για μετοχικό κεφάλαιο, οι υποστηρικτές λαμβάνουν κουπόνια που μπορούν να μετατραπούν σε κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin ή το Ethereum.

Σε μεγάλο βαθμό, οι αρχικές προσφορές νομισμάτων βρίσκονται εκτός του ορίζοντα των εποπτικών αρχών.