H ζωή και οι θάνατοι ενός μεγιστάνα

H ζωή και οι θάνατοι ενός μεγιστάνα

Το ανοικτό μικρόφωνο που πρόδωσε τον μεγιστάνα: «Ναι, τους σκότωσα όλους».

Του Γιώργου Πράτανου*

H Γρουσουζιά: Η Ζωή και οι Θάνατοι του Robert Durst. Αυτός είναι ο τίτλος της σειράς-ντοκιμαντέρ του καναλιού HBO για τον εκκεντρικό εκατομμυριούχο Robert Durst. Στα γυρίσματα για το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, ο 71άχρονος πήγε τουαλέτα, μόνο που δεν γνώριζε πως το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό. Εκεί ακούγεται να λέει «Αυτό είναι. Σε έπιασαν». Και στη συνέχεια: «Τι στο διάολο έκανα; Του σκότωσα όλους, φυσικά».

Τι εννοούσε; Ποιοι είναι οι θάνατοι που συνδέονται με το μεγιστάνα του Real Estate στη Νέα Υόρκη; Ποιος είναι ο Robert Durst και πώς βρίσκεται στην επικαιρότητα επί τρεις δεκαετίες;

Κληρονόμος –με τα τρία αδέλφια του– μιας αυτοκρατορίας με επίκεντρο το real estate, ο Durst βίωσε ένα σοκ σε ηλικία 7 ετών. Ήταν τότε που ο πατέρας του τον φώναξε να ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού και του είπε να πείσει τη μητέρα του, που βρισκόταν στην άκρη, να μην επιχειρήσει να αυτοκτονήσει. Ο Robert έφυγε πριν δει τη μητέρα του να προχωρά στη μοιραία της κίνηση.

Ο γάμος του με την Kathleen McCormack Dust τον έκανε να μετακομίσει στο Βερμόντ, εκεί όπου άνοιξαν ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής. Ο πατέρας του τον πιέζει να επιστρέψει για να αναλάβει την εταιρεία. Το ζευγάρι ζει πλέον χωριστά, ενώ ο Durst έχει δεσμό με την Prudence Farrow (είναι αυτή που ενέπνευσε τους Beatles για το τραγούδι «Dear prudence»), μικρότερη αδελφή της Mia. H Kathleen εξαφανίζεται στις 31 Ιανουαρίου του 1982. Σύμφωνα με φιλικό της πρόσωπο, εκείνο το βράδυ είχε μαλώσει με το σύζυγό της, ενώ του είχε ζητήσει και διαζύγιο. Ο Durst υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση με την εξαφάνιση και πως το βράδυ της εξαφάνισής της η Kathleen είχε βγάλει εισιτήριο για να πάει από το εξοχικό τους στο ανατολικό Shalem, στο διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη. Από τότε έχει κηρυχθεί νεκρή, χωρίς να έχει βρεθεί το πτώμα.

Με την εξαφάνιση της Kathleen, ο Durst συναντά ξανά τη Susan Berman, με την οποία ήταν συμφοιτητές στο UCLA. Εκείνη είναι συγγραφέας και αναλαμβάνει το ρόλο της «ανεπίσημης εκπροσώπου» του εκατομμυριούχου στα media, δίνοντας την εκδοχή του Durst για την εξαφάνιση της συζύγου του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Robert φεύγει από την οικογενειακή επιχείρηση, αφού ο πατέρας του, Seymour, επιλέγει το μικρότερο αδελφό του, Douglas, για να διευθύνει την εταιρεία. Από τότε ξεκινά μια ενδοοικογενειακή κόντρα που φέρνει την αποξένωση του ιδιόρρυθμου Robert.

Στα τέλη του 2000, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανοίγει ξανά το φάκελο της εξαφάνισης της Kathleen θέλοντας να ανακρίνουν τη Susan Berman, για την οποία πιστεύουν πως γνωρίζει ακριβώς τι έχει συμβεί. Την ημέρα των Χριστουγέννων οι αστυνομικοί βρίσκουν το πτώμα της Susan. Έχει τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της. Πριν, έχει φτάσει ένα ανώνυμο γράμμα στο αστυνομικό τμήμα του Beverly Hills που ενημερώνει πως υπάρχει «ένα πτώμα» στο σπίτι της συγγραφέα. Στο συγκεκριμένο γράμμα, το «Beverly» έχει ορθογραφικό λάθος (είναι γραμμένο «Beverley»).

Ο Robert Durst μετακομίζει στο Galvestone του Τέξας, αλλά η συμπεριφορά του γίνεται ακόμη πιο ιδιόρρυθμη. Νοικιάζει ένα φτηνό διαμέρισμα, φοράει ξανθιά περούκα, συστήνεται ως βουβή βοτανολόγος, που δεν μιλάει εξαιτίας ενός τραυματισμού στις φωνητικές χορδές. Προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονία της Berman, ένας ψαράς στο Galveston βρίσκει πλαστικές σακούλες μέσα στις οποίες βρίσκονται πόδια και χέρια που ανήκουν στον Morris Black, τον 71άχρονο γείτονα του Durst. Η αστυνομία απαγγέλει κατηγορίες εναντίον του κι εκείνος πληρώνει εγγύηση 300.000 δολαρίων για να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. Έξι ημέρες μετά δεν εμφανίζεται στην ακροαματική διαδικασία και κηρύσσεται φυγόδικος. Σαράντα πέντε μέρες αργότερα συλλαμβάνεται στην Bethlehem, την ώρα που προσπαθεί να κλέψει ένα σάντουιτς κοτόπουλο αξίας 5,99 δολαρίων. Οι αστυνομικοί βρίσκουν στο αυτοκίνητό του 27.000 δολάρια σε μετρητά, δύο όπλα και το δίπλωμα οδήγησης του Morris Black.

Δύο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Durst υποστήριξε πως πυροβόλησε τον Black ευρισκόμενος σε αυτοάμυνα και στη συνέχεια τον διαμέλισε με ένα μαχαίρι διπλής κοπής κι ένα τσεκούρι, πριν τοποθετήσει τα όργανά του σε μαύρες πλαστικές σακούλες και τα ρίξει στον κόλπο του Galvestone. Η υπεράσπισή του υποστήριξε πως αμέσως μετά τον πυροβολισμό ο Durst έπασχε από μια ψυχική ασθένεια που δεν είχε διαγνωστεί πριν σε εκείνον και τον οδήγησε σε ένα τραυματικό σοκ παρόμοιο με αυτό που αποκαλούμε «εξωσωματική εμπειρία». Πέντε ημέρες διήρκεσε η απολογία του Durst και οι ένορκοι τον αθώωσαν για την κατηγορία του φόνου.

To 2010 ζητά να συναντήσει τον Andrew Jarecki, σκηνοθέτη της ταινίας All Good Things (στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ryan Gosling και Kirsten Dunst), αφού η ταινία εξιστορεί την εξαφάνιση της Kathleen. Ο Jarecki δηλώνει πως ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον Durst και συμφωνούν να κάνουν ένα ντοκιμαντέρ. Το The Jinx, The Life and Deaths of Robert Durst γυρίζεται και προβάλλεται από το ΗΒΟ. Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο αποκαλύπτεται πως ο θετός γιος της Berman ανακαλύπτει ένα γράμμα του Durst προς τη μητέρα του, σε ένα παλιό κουτί. Στη διεύθυνση υπάρχει το ίδιο ορθογραφικό λάθος στη λέξη «Beverly», με το σημείωμα που είχε σταλεί στο αστυνομικό τμήμα και μιλούσε για το «πτώμα», που όπως αποδείχθηκε ήταν της Berman, ενώ ο γραφικός χαρακτήρας είναι σχεδόν ίδιος.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό People

Πηγή: Peoplegreece.com