Οι πέντε εταιρείες που «κάθονται» πάνω σε ένα βουνό χρημάτων

Οι πέντε εταιρείες που «κάθονται» πάνω σε ένα βουνό χρημάτων
Photo:

Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες «κάθονται» πάνω σε 430 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόλις πέντε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες -η Apple, η Microsoft, η Google, η Cisco Systems και η Oracle– διέθεταν ταμειακά αποθέματα 430,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2014. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων μάλιστα βρίσκεται στο εξωτερικό, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody ‘s Investors Service.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο τομέας της τεχνολογίας αντιπροσώπευει το 56% της συνολικής αύξησης των εταιρικών ταμειακών αποθεμάτων. Η Apple με τουλάχιστον 178 δισεκατομμύρια δολάρια στο όνομά της, κατέχει περισσότερα μετρητά από ό,τι πολλοί άλλοι κλάδοι συνολικά.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως πρόκειται για μία τάση που είναι πιθανόν να επιταχυνθεί. «Παρά τις ισχυρότερες επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους, αναμένουμε ότι η συγκέντρωση των μετρητών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαμορφωθεί υψηλότερα κατά το επόμενο έτος», αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s στην έκθεση τους. Κι αυτό, επειδή τα περισσότερα από τα χρήματα διατηρούνται στο εξωτερικό. Αντί να τα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ, πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να κρατήσουν τα μετρητά που απέκτησαν στο εξωτερικό- μακριά από το φόρο του 35% στα μετρητά που επαναπατρίζονται.

Περίπου το 90% του συνόλου των μετρητών της Apple, της Microsoft, της Cisco και της Oracle είναι στο εξωτερικό. Η Google, εν τω μεταξύ, διατηρεί το 60% των 64 δισεκατομμύρια δολαρίων της στο εξωτερικό. Από τη στιγμή που οι εταιρείες δεν επιστρέφουν τα χρήματα στις ΗΠΑ, αλλά τα επανεπενδύουν, δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τον φόρο του 35% για αυτά.

Το θέμα έχει απασχολήσει σημαντικά την Ουάσιγκτον, με πολλούς να είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στις εταιρείες φοροαπαλλαγή για κάποιο διάστημα, σε μια προσπάθεια να τις δελεάσει να επιστρέψουν τα χρήματα στις ΗΠΑ. Προς το παρόν, η Moody’s «βλέπει» απίθανη την πρόοδο σε αυτό το θέμα.

Η ανάλυση των 430,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων:

Apple: 178 δισεκατομμύρια δολάρια- 89% στο εξωτερικό

Microsoft : 90,2 δισεκατομμύρια δολάρια- 91% στο εξωτερικό

Google: 64,4 δισεκατομμύρια δολάρια- 60% στο εξωτερικό

Cisco: 53 δισεκατομμύρια δολάρια- 94% στο εξωτερικό

Oracle: 44,7 δισεκατομμύρια δολάρια-90% στο εξωτερικό