Η απόρρητη επιστολή – «φωτιά» Τσακαλώτου στους Θέσμους

Η απόρρητη επιστολή – «φωτιά» Τσακαλώτου στους Θέσμους

Όλοι παίρνουν θέση εν όψει των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου.

Δριμύ κατηγορώ κατά της στάσης των εκπροσώπων των θεσμών απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών. Με επιστολή του προς τους προϊσταμένους του κουαρτέτου, η οποία έχει περιέλθει σε γνώση της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ, κατηγορεί τόσο τα τεχνικά κλιμάκια, όσο και τους επικεφαλής του κουαρτέτου ότι με τη στάση τους υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση.

Την ώρα που η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και τα πράγματα έδειχνα πως θα είχαμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου επανέλαβαν ότι οι στόχοι δεν αλλάζουν έως το 2018 και προετοίμασαν για «απαιτητική» αξιολόγηση το φθινόπωρο, ενώ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, ξεκαθάρισε ότι το «πρόγραμμα δεν βγαίνει» χωρίς γενναία ελάφρυνση χρέους.

Ακολούθησε η συνάντησή τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου στο Λαγονήσι. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ο υπουργός Οικονομικών εκνευρισμένος. Ντέκλαν Κοστέλλο, Ντέλια Βελκουλέσκου και Νικολά Τζιαμαρόλι δέχθηκαν τα πυρά του για τη στάση τους καθόλη τη διάρκεια της αξιολόγησης. Όπως τους είπε, θέτουν συνεχώς νέα ζητήματα, που μπλοκάρουν τη συζήτηση και «παίζουν καθυστερήσεις».

Στο ίδιο ακριβώς ύφος είναι και η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη την περασμένη εβδομάδα προς τους προϊσταμένους του κουαρτέτου. Ο υπουργός Οικονομικών απευθύνεται στον Μπενουά Κερέ, τον Πόουλ Τόμσεν, τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Κλάους Ρέγκλινγκ καταγγέλοντας τη στάση των υφισταμένων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Στις δέκα σελίδες της επιστολής γίνεται λόγος για υπονομευτικές κινήσεις των τεχνικών κλιμακίων, για καθυστερήσεις και αναβολές, για παράλογες απαιτήσεις, αλλά και για ευθεία παρέμβαση στην εθνική νομοθεσία. Παραθέτει, μάλιστα και περιστατικά, με υπομνήματα, που έχει λάβει από συναδέλφους του υπουργούς, όπου οι δανειστές ζητούν να ακυρωθούν νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Η χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους προκαλεί εντύπωση, καθώς μόλις έληξε μια επώδυνη διαπραγμάτευση περίπου εννέα μηνών και όλοι περίμεναν «ανακωχή» έως το Σεπτέμβριο. Φαίνεται πως, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, όλες οι πλευρές παίρνουν θέση προκειμένου να διασφαλίσουν η καθεμιά τους στόχους της.

Οι Ευρωπαίοι στέλνουν από τώρα μηνύματα ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι δεσμευτικός για τουλάχιστον μία δεκαετία και στη συνέχεια θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσής του. Η δήλωσή του έρχεται σε συνέχεια της απάντησης του εκπροσώπου του ESM στο κουαρτέτο, Νικολά Τζιαμαρόλι, στον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist. «Έχετε δεσμευτεί και για μετά το 2018», ήταν η απάντησή του στο αίτημα του Έλληνα υπουργού για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1,5%-2% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι, ζητούν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση να δείξει δείγματα γραφής και καλής θέλησης. Φέρνουν ως παράδειγμα την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου ήδη από τον Ιούλιο, ώστε το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει απευθείας η δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, τα θέματα θα είναι πολιτικά δύσκολα, κυρίως στο κομμάτι που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, αφού μία από τις υποχρεώσεις είναι να ενταχθεί το δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ, που θα μεταφερθούν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Για τη δεύτερη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωτοστατήσει στο άτυπο δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, με κάλπες, που είχαν στηθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Αστάθμητος παράγων παραμένει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, που οδηγεί τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσε το αποτέλεσμα να επηρεάσει την επόμενη αξιολόγηση διίστανται, καθώς πολλοί  αξιωματούχοι με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης θεωρούν πως οι Ευρωπαίοι, μετά το σοκ του Brexit, δεν θέλουν να δημιουργήσουν άλλη μία εστία έντασης και θα επιδιώξουν να κλείσουν γρήγορα την αξιολόγηση. «Από τη στιγμή που όλοι έχουν δεχθεί τη θέση της Γερμανίας πως δεν θα δώσουν τίποτα για το χρέος, τότε και οι Γερμανοί θα μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια για κάποια δημοσιονομικά», υποστηρίζουν και συμπληρώνουν πως «έτσι κι αλλιώς, οι στόχοι δεν θα πιαστούν και κάποια στιγμή θα χρειαστεί αναθεώρηση του προγράμματος, αλλά μέχρι  τότε θα έχουν αποφύγει την ένταση».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αξιωματούχοι που θεωρούν πως μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι «δείχνουν τα δόντια τους» και κρατούν πολύ σκληρή στάση. Ήδη, στη Γερμανία επεξεργάζονται ένα νέο «σχέδιο Σόιμπλε» για την Ευρώπη, το οποίο θα περιέχει αυστηρούς κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και ασφυκτική επιτήρηση όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Το σκεπτικό τους είναι ότι η Ένωση θα ισχυροποιηθεί και όποιος θέλει να συμμετέχει θα συμμορφωθεί με τους κανόνες. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν ότι μετά το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος, που οδηγεί τη δεύτερη οικονομία της Ευρώπης στην πόρτα της εξόδου, θα παγώσουν όλα τα σχέδια για δημοψηφίσματα σε άλλες χώρες, που μέχρι τώρα απειλούσαν με αυτά, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνονται αποφασισμένοι να μη δεχθούν διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, αντίθετα να την οδηγήσουν είτε στον εξευτελισμό του να μην υιοθετήσει τελικά την απόφαση είτε να αποχωρήσει με πολύ χειρότερους όρους.

Εάν επικρατήσει αυτή η λογική, τότε οι δανειστές αναμένεται να εμφανιστούν ανυποχώρητοι και οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση να «σέρνονται» επί μήνες.

Πηγή: Επένδυση