Η Apple διέψευσε του πάντες. Ξανά!

Η Apple διέψευσε του πάντες. Ξανά!

Αύξηση κερδών που δεν περίμενε κανείς ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο η τεχνολογική εταιρεία.

Οι ειδικοί δεν το περίμεναν, όμως η Apple βρήκε ξανά τον τρόπο να τους διαψεύσει ανακελύπτοντας διαρκώς νέους τρόπους να ανεβάζει τις πωλήσεις της. Έτσι, για το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών της τάξης του 31%, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να προτιμούν τα ακριβότερα iPhone που βγάζει η Apple.

Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 22% το περασμένο τρίμηνο, φτάνοντας τα 51,5 δισ. δολάρια, ενώ η Apple έκλεισε το τρίμηνο με ένα απόθεμα ρευστότητας που αγγίζει τα 206 δισ. δολάρια.

Η μέση τιμή που κάθε αγοραστής ξόδεψε για iPhone τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν 670 δολάρια, ποσό το οποίο είναι κατά 67 δολάρια υψηλότερο σε σχέση με πέρσι. Τα iPhone 6S Plus και τα ακριβά gadget της Apple παραμένουν πιο ψηλά στις προτιμήσεις από οτιδήποτε άλλο.

Το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία πούλησε 48 εκατ. iPhone, 22% περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όμως τα έσοδα από τις πωλήσεις iPhone σε σχέση με το 2014, αυξήθηκαν κατά 36%.

Τεράστια απήχηση είχαν και οι υπολογιστές Mac, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 3% σημειώνοντας ρεκόρ όλων των χρονικών με 5,7 εκατ. κομμάτια.

Η μυστηριώδης κατηγορία «άλλα προϊόντα» στα οικονομικά στοιχεία της Apple τα πήγε κι αυτή περίφημα. Οι πωλήσεις των iPod, Apple TV και Apple Watches αυξήθηκαν κατά 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μπορεί η Apple να μη δημοσιοποιεί τον αριθμό των πωλήσεων για το καθένα ξεχωριστά, όμως τα συνολικά έσοδα από τα συγκεκριμένα gadgets έφτασαν τα 3 δισ. δολάρια μέσα σε ένα τρίμηνο.

Οι υπηρεσίες της Apple, συμπεριλαμβανομένων των iTunes app store και music store και το iCloud σημείωσαν πωλήσεις 5,1 δισ. δολαρίων.

Τη μόνη αρνητική επίδοση είχαν τα iPad, με την εταιρεία να πουλά κάτω από 10 εκατ. κομμάτια, ήτοι 20% λιγότερα από την περασμένη χρονιά.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 99%!

Μπορεί η Apple να συνεχίσει να αναπτύσσεται; 

Άνθρωποι της εταιρείας είχαν δηλώσει ότι για το τρέχον τετράμηνο αναμένουν πωλήσεις που θα φτάσουν τα 75,5 με 77,5 δισ. δολάρια. Εάν πράγματι συμβεί αυτό τότε θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων της Apple μέσα σε ένα τρίμηνο στην ιστορία της.

Σε ερώτημα αναλυτών στον CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ, για το εάν κάποια στιγμή θα έρθει ένα τέλος στις εντυπωσιακές επιδόσεις της Apple, ο ίδιος δεν έδειξε να ανησυχεί. Σημείωσε ότι η εικόνα της εταιρείας ενισχύεται από το σκληρό δολάριο, το οποίο έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη πολλών πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως είπε ο Κουκ, εάν εξαιρεθούν οι αλλαγές στις ισοτιμίες τότε η αναμενόμενη ανάπτυξη της εταιρείας σε αυτό το τρίμηνο θα φτάσει το 8 με 11%.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ζήτηση για iPhone παραμένει πολύ ισχυρή, με την Apple να έχει ακόμη πολλά να δώσει στο συγκεκριμένο προϊόν, ενώ τόνισε ότι πολλοί χρήστες Android κινητών κάνουν τη μεγάλη στροφή προς την Apple.