Η χώρα που θέλει να δώσει βασικό εισόδημα σε όλους χωρίς κριτήρια

Η χώρα που θέλει να δώσει βασικό εισόδημα σε όλους χωρίς κριτήρια

Και ο Καναδάς φέρεται να εξετάζει το βασικό εισόδημα για όλους.

Όταν τα ρομπότ θα έρθουν να μας πάρουν τις δουλειές, οι άνθρωποι θα χρειάζονται ακόμα ένα ελάχιστο εισόδημα για να επιβιώσουν. Η χώρα που φαίνεται ότι έχει βρει μια λύση είναι ο Καναδάς και ακούει στο όνομα βασικό εισόδημα.

Στα έγγραφα του προϋπολογισμού του Οντάριο υπάρχουν ακόμα μη προσδιορισμένα επακριβώς πλάνα που επεξεργάζεται η καναδική κυβέρνηση με στόχο να παρέχει ένα εγγυημένο μισθό για όλους, χωρίς όρους απλά επειδή ζουν.

Ο Καναδάς πάντως δεν είναι η πρώτη χώρα που σκέφτεται να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς στην Ευρώπη χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία και η Φιλανδία το εξετάζουν.

Για παράδειγμα στη Φιλανδία η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για να δώσει σε όλους τους πολίτες ένα βασικό εισόδημα 800 ευρώ τον μήνα σαν επίδομα και να διακόψει όλα τα επιδόματα πρόνοιας. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Φινλανδικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο εξετάζει την πρόταση αυτή, έδειξε ότι το 69% υποστηρίζει την ιδέα του βασικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την πρόταση, κάθε Φινλανδός θα δικαιούται 800 ευρώ αφορολόγητα τον μήνα, το οποίο θα στοιχίζει στην κυβέρνηση 52,2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Με αυτήν την κίνηση η φινλανδική κυβέρνηση προβλέπει ότι θα έχει έσοδα, από τα οποία θα επωφεληθεί το κράτος, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η δαπανηρή γραφειοκρατία.

Το βασικό εισόδημα αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια οικονομική μεταρρύθμιση υπό συζήτηση σε πολλές χώρες. Η βασική αρχή είναι ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανέργους που ψάχνουν εργασία και να περιορίσει τις ανισότητες.

Η βασική κριτική είναι από πού μπορούν να βρεθούν τα χρήματα. Υπάρχουν πολλές ιδέες όπως η εφαρμογή προοδευτικής φορολόγησης και η περικοπή άλλων επιδομάτων.

Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ποιοι πρέπει να το δικαιούνται.