Η Citibank προβλέπει «πετρελαϊκό Αρμαγεδδώνα»

Η Citibank προβλέπει «πετρελαϊκό Αρμαγεδδώνα»
A clean-up crew member stands reflected in a pool of crude oil, leaked from a burst pipeline in the Arava desert, during the clean-up operation in the Evrona nature reserve near Eilat, Israel, on Thursday, Dec. 25, 2014. Ten days after the Trans-Israel pipeline burst, flooding the Evrona nature reserve with 5 million liters of crude oil, Israel's acting Environmental Protection Minister Ofir Akunis told the Cabinet Dec. 14 that 90 percent of the oil had been removed and the danger of it spreading to the Red Sea had been averted. Photographer: Ariel Jerozolimski/Bloomberg

Eάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, ποιοι θα πληγούν περισσότερο;

H ερευνητική ομάδα της Citibank παρουσίασε σε μελέτη της μια αρνητική αλληλεπίδραση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές που τροφοδοτείται από το ισχυρό δολάριο, τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων, το αδύναμο εμπόριο και τη μείωση της ανάπτυξης στην αναδυόμενες αγορές.

«Οι τέσσερις αυτές δυνάμεις συνδέονται μεταξύ τους και καθιστούν τις κεντρικές τράπεζες ευάλωτες στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την αποτροπή μιας άλλης παγκόσμιας ύφεσης», δήλωσαν οι ερευνητές της τράπεζας.

H τράπεζα ακόμη εφηύρε ένα νέο όρο για το σενάριο της Ημέρας της Κρίσεως και αυτός είναι ο «oilmageddon».

«Με μια χρονιά γεμάτη ακραίες κινήσεις στις τιμές του δολαρίου αλλά και με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων είναι λογικό να πιστεύουμε ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε κάτι αρνητικό», δηλώνουν στην έκθεση οι αναλυτές Jonathan Stubbs, Ayush Tambi και Nikhil Jadhav.

«Τα κέρδη των επιχειρήσεων και οι αγορές των μετοχών θα είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο εάν συμβεί το χειρότερο σενάριο», πρόσθεσαν.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί πάνω από 70% τους τελευταίους 18 μήνες, στα μόλις 31 δολάρια το βαρέλι.

Μάλιστα, η κατάρρευση του μαύρου χρυσού έδωσε ώθηση σε χώρες που το εισάγουν, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ωστόσο, η Citi ανέφερε ότι το μέγεθος των κινήσεων των τιμών προκάλεσε μια επιβράδυνση στο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων που πλήττονται από την παγκόσμια οικονομία.

Καταλήγοντας, οι αναλυτές δήλωσαν αισιόδοξοι, λέγοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει καλύτερη μέσα στο 2016.