Οι δέκα χειρότερες οικονομίες του 2015

Οι δέκα χειρότερες οικονομίες του 2015

Αυτές οι χώρες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της Ρωσίας παρουσίασε μια πτώση της τάξεως του 3,7% το 2015, θέτοντας τη χώρα σε βαθιά ύφεση και καθιστώντας την ως μια από τις 10 χειρότερες οικονομίες του κόσμου.

Η Ρωσία δέχτηκε ένα βαρύ πλήγμα εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014, και από τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση λόγω της υποστήριξης της προς αυτονομιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Το νόμισμά της έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον πληθωρισμό της χώρας και ρίχνοντας εκατομμύρια άτομα στο όριο της φτώχειας.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η κυβέρνησή του έχουν αναγκαστεί να κάνουν βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, όσο τα έσοδα απ’ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν πάρει την κατιούσα.

Ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάιεφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι η πτώση του ΑΕΠ είχε αγγίξει το κατώτερο σημείο το Δεκέμβριο, όπως ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Οι κυρώσεις μπορούν επίσης να αρθούν εντός ολίγων μηνών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Αλλά με τις τιμές του πετρελαίου να συνεχίζουν να πέφτουν και φέτος, οι πιθανότητες να έρθει κάποια ανακούφιση φαίνεται μάλλον δύσκολη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει το ΑΕΠ της Ρωσίας να συρρικνωθεί περαιτέρω, κατά 1% το 2016.

Ας δούμε ποιες άλλες χώρες είναι στη λίστα με τις χώρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος, με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ:

1. Υεμένη -28%
2. Σιέρα Λεόνε -24%
3. Βενεζουέλα – 10%
4. Ισημερινή Γουινέα -10%
5. Ουκρανία -9%
6. Μπουρούντι -7%
7. Λιβύη -6%
8. Νότιο Σουδάν -5%
9. Βραζιλία -3.8%
10. Ρωσία -3.7%