Οι διακοπές είναι υποχρεωτικές σ’ αυτές τις εταιρείες

Οι διακοπές είναι υποχρεωτικές σ’ αυτές τις εταιρείες
Business team blowing party horn blowers close to camera

«Όταν ένας εργαζόμενος δεν γεμίζει τις ‘μπαταρίες’ του, αυτό δεν είναι προσωπικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα όλης της επιχείρησης».

της Τζιν Σαχάντι

Είναι Δεκέμβρης και πολλοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα κλείσουν τη χρονιά χωρίς να έχουν πάρει όλες τις ημέρες των διακοπών που δικαιούνται.

Οι εξηγήσεις συνήθως είναι κάπως έτσι: «Είμαι πολύ απασχολημένος», «Το αφεντικό μου δεν παίρνει ποτέ άδεια», ή «Νοιώθω ενοχές να αφήσω τους συναδέλφους μου μόνους τους».

Όμως, σε κάποιες εταιρείες μια τέτοια στάση δεν γίνεται αποδεκτή. Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνει και το CNNMoney, υπάρχουν εταιρείες που απαιτούν από τον καθέναν – συμπεριλαμβανομένων και των αφεντικών ή στελεχών – να πάρουν το σύνολο της άδειάς τους.

Η Balsamiq, η οποία φτιάχνει εργαλεία για τη δημιουργία απλοποιημένου λογισμικού έχει μια πολιτική απεριόριστων διακοπών, αλλά παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοί της στις ΗΠΑ δεν έπαιρναν αρκετές μέρες άδεια. Έτσι, ο Τζιάκομο Γκουϊλιτζόνι, ιδρυτής της εταιρείας, αποφάσισε να αλλάξει την κατάσταση.

«Περιμένουμε από τον καθένα να πάρει τουλάχιστον 20 μέρες αδείας, μαζί με 9 ημέρες αργίας» λέει ο Γκουϊλιτζόνι, ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία μαζί με τη μισή εταιρεία, όπου οι ημέρες διακοπών «αναφέρονται ρητά στο συμβόλαιο και τηρούνται απ’ όλους».

Δεν υπάρχουν τυπικές συνέπειες αν κάποιος δεν τηρεί αυτή τη «γραμμή» υποχρεωτικών διακοπών. Όμως, αυτή η πολιτική υποχρεωτικής ελάχιστης αδείας απομακρύνει κάθε ενοχικό συναίσθημα όταν κάποιος παίρνει άδεια. «Ενσταλάζει ένα άλλο είδος ενοχής: ‘Αν δεν πάρω τις 20 ημέρες μου, τότε θα αποτελέσω κακό παράδειγμα για την ομάδα μου’» επισημαίνει ο ίδιος.

Η εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών Travis CI πειραματίζεται με την υποχρεωτική άδεια εδώ και έναν χρόνο, με θετικά αποτελέσματα.

«Πλέον, όλα τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνουν το ένα το άλλο να περνάνε χρόνο μακριά από τη δουλειά και να παίρνουν κανονική άδεια, και όχι απλά ένα εκτεταμένο Σαββατοκύριακο» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματίας Μάγιερ.

Στην Groove, η οποία παράγει υποστηρικτικό λογισμικό για μικρές επιχειρήσεις, ο CEO Άλεξ Τέρνμπουλ, έγραψε μια απλή πολιτική αδειών: «Πρέπει να παίρνετε άδεια».

Και ο ίδιος δίνει το καλό παράδειγμα, παίρνοντας την άδειά του και γνωστοποιώντας το στους άλλους εργαζόμενους – συνήθως δύο εβδομάδες συνεχών διακοπών μαζί με μια εβδομάδα όπου συνήθως συνδυάζει διακοπές με δουλειά εξ’ αποστάσεως.

«Αυτό φτιάχνει μια κουλτούρα στον χώρο εργασίας όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ενθαρρύνονται να πάρουν την άδειά τους και δεν νοιώθουν φοβισμένοι ή ένοχοι όταν το κάνουν».

Και αυτή η πρακτική καταλήγει να ωφελεί την εταιρεία.

«Νοιώθω πότε κάποιος εργαζόμενος αγγίζει τα όριά του και φτάνει σε σημείο ‘καψίματος’. Πλήττεται η παραγωγικότητα, ο ενθουσιασμός μειώνεται, και η ομάδα ολόκληρη γίνεται αποδέκτης αυτής της κατάστασης» τονίζει ο Τέρνμπουλ.

«Όταν ένας εργαζόμενος δεν γεμίζει τις ‘μπαταρίες’ του, αυτό δεν είναι προσωπικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα όλης της επιχείρησης».