Η διαστημική νίκη του Τζεφ Μπέζος έναντι του Έλον Μασκ

Η διαστημική νίκη του Τζεφ Μπέζος έναντι του Έλον Μασκ

Αυτή η κούρσα του διαστήματος έχει νικητή - για την ώρα.

του Ρόμπερτ Χάκετ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, μόλις σημείωσε μια μεγάλη νίκη στην τρέχουσα κούρσα του διαστήματος.

Τη Δευτέρα, η Blue Origin, η εταιρεία εκτοξεύσεων του γνωστού δισεκατομμυριούχου, κατάφερε να εκτοξεύσει και να προσγειώσει με επιτυχία την επαναχρησιμοποιούμενη ρουκέτα της.

Το διαστημικό όχημα New Shepard της εταιρείας (το όνομα δόθηκε προς τιμήν του Άλαν Σέπαρντ, του πρώτου Αμερικανού που βρέθηκε στο διάστημα), βρέθηκε σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων, διαχωρίστηκε στα συστατικά της μέρη (μια ρουκέτα BE-3 και μια κάψουλα για το πλήρωμα), και στη συνέχεια προσγειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τέξας.

Ο Μπέζος είπε ότι η ρουκέτα «πέταξε σε μια αψεγάδιαστη αποστολή» κι ότι η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής της «αλλάζει το παιχνίδι» καθώς υπόσχεται να μειώσει το κόστος της διαστημικής πτήσης.

Αντίθετα, η SpaceX, η αντίστοιχη εταιρεία που ίδρυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσγειώσει με ασφάλεια το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο Falcon 9 κατά τη διάρκεια των δοκιμών έως τώρα. Έχει πετύχει όμως να συλλέξει τις ρουκέτες σε δοκιμαστικές πτήσεις πιο κοντά στη γη, όπως σημείωσε ο ίδιος ο Μασκ στο Twitter.

Η σύγκριση των δύο διαστημικών σκαφών δεν είναι δίκαιη. Ενώ η ρουκέτα του Μασκ φτάνει σε τροχιακό υψόμετρο και κινείται με ταχύτητα 10 Mach, η ρουκέτα του Μπέζος πηγαίνει χαμηλότερα, σε υποτροχιακά ύψη, με ταχύτητα 3,7 Mach.

Αυτή η διαφορά καθιστά την αποστολή του SpaceX πολύ δυσκολότερη.

Η Blue Origin επιδιώκει να αναπτύξει ένα διαστημόπλοιο για την εμπορική εκμετάλλευση του διαστημικού τουρισμού. Μια άλλη εταιρεία με παρεμφερή σχέδια – η Virgin Galactic του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον – συναντά δυσκολίες, καθώς ένας από τους δοκιμαστές – πιλότους της σκοτώθηκε κατά τη συντριβή ενός πρωτοτύπου νωρίτερα φέτος.

Πηγή: fortune.com