Η δύσκολη συγκυρία για τον Ντόναλντ Τραμπ

Η δύσκολη συγκυρία για τον Ντόναλντ Τραμπ

Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος εκδίωξε τον προσωπάρχη του Ρέινς Πρίμπους.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter όπως συνηθίζει ανακοίνωσε την αντικατάσταση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους.

Ο κ. Πρίμπους, που πριν αναλάβει καθήκοντα προσωπάρχη υπηρετούσε ως επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θεωρούνταν ο εκπρόσωπος της πιο έμπειρης και γραφειοκρατικά δοκιμασμένης πτέρυγας της παράταξης στην κυβέρνηση Τραμπ.

Η αντικατάσταση του έρχεται λίγες ημέρες μετά το διορισμό του πρώην χρηματιστή Άντονι Σκαραμούτσι, εχθρού του κ. Πρίμπους, στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η εκδίωξη του βετεράνου Ρεπουμπλικάνου αντανακλά μία ευρύτερη αλλαγή ισορροπιών στον στενό κύκλο του προέδρου.

Ο Σκαραμούτσι έχει κατηγορήσει τον κ. Πρίμπους πως βρίσκεται πίσω από τις διαρροές κυβερνητικών πληροφοριών στον Τύπο, τις οποίες καταγγέλλει σχεδόν καθημερινά ο πρόεδρος Τραμπ.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ήταν τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Σκαραμούτσι με δημοσιογράφο του περιοδικού New Yorker στις αρχές της εβδομάδας, κατά την οποία αποκάλεσε τον κ. Πρίμπους «παρανοϊκό σχιζοφρενή» και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να τον υπονομεύσει με διαρροές σε μέσα ενημέρωσης. Είναι γνωστό ότι πρώην προσωπάρχης ήταν επί μήνες το εμπόδιο στο διορισμό Σκαραμούτσι στην κυβέρνηση.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι μόλις διόρισα τον στρατηγό, υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) Τζον Κέλι στην θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου», δήλωσε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter.

«Είναι ένας σπουδαίος Αμερικάνος και ένας σπουδαίος ηγέτης», πρόσθεσε. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ράινς Πρίμπους για τις υπηρεσίες του και την αφοσίωσή του στην χώρα. Πετύχαμε πολλά μαζί και είμαι πολύ περήφανος για αυτόν», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του καθώς αποβιβάστηκε από το προεδρικό αεροσκάφος έπειτα από επίσκεψή του στο Λονγκ Άιλαντ. Ο Πρίμπους συνεπέβαινε στο Air Force One και αποχώρησε χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου των ΗΠΑ, ο Τραμπ έχασε την εμπιστοσύνη του στον Πρίμπους, αμφισβητώντας σε ιδιωτικές του συνομιλίες την ικανότητά του, επιρρίπτοντας του ευθύνες για νομοθετική στασιμότητα και αποτυχία ψήφισης από το Κογκρέσο καίριων για την κυβέρνηση νομοσχεδίων.

«Ο Πρίμπους είναι ένας καλός άνθρωπος. Ο Τζον Κέλι θα κάνει φανταστική δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους έπειτα από την αποβίβασή του από το προεδρικό αεροσκάφος στην αεροπορική βάση Άντριους λίγο έξω από την Ουάσινγκτον.

Η απομάκρυνση Πρίμπους έρχεται επίσης σε μία ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία για τον κ. Τραμπ και ίσως είναι συνέπεια των προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει έως σήμερα στη θητεία του.

Έξι και πλέον μήνες μετά την ορκωμοσία του ο κ. Τραμπ αναζητεί ακόμα την πρώτη νομοθετική επιτυχία του, ενώ η θητεία του έχει επισκιαστεί από τις έρευνες για τυχόν υπόγειες συνεννοήσεις συνεργατών του με τη Ρωσία σχετικά με τις περσινές προεδρικές εκλογές.

Σε νομοθετικό επίπεδο η θητεία Τραμπ χαρακτηρίζεται έως τώρα από βαριές ήττες στην προσπάθεια ανάκλησης και αντικατάστασης του συστήματος περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση απαντήσεων για τα επόμενά τους βήματα, καθώς τρία νομοσχέδιά τους έχουν καταψηφιστεί μολονότι ελέγχουν 52 από τις 100 έδρες στη Γερουσία.

Αν και το Κογκρέσο δεν έχει «γκρεμίσει» το Obamacare, έχει καταφέρει να περάσει με ευρύτατες διακομματικές πλειοψηφίες νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, φέρνοντας τον πρόεδρο στη δυσάρεστη θέση είτε να ασκήσει βέτο – που στη συνέχεια σχεδόν σίγουρα θα παρακαμφθεί – είτε να εγκαταλείψει τις ελπίδες του για βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα.