Η ελληνική ναυτιλία αψηφά την κρίση

Η ελληνική ναυτιλία αψηφά την κρίση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Έλληνες εφοπλιστές ξόδεψαν πάνω από οκτώ δισ. δολάρια για ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων το 2013.

Ακάθεκτη προχωρά η ελληνική ναυτιλία, η οποία οδηγεί την κούρσα των επενδύσεων και το 2013. Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο G.Moundreas SA. οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ξοδέψει περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια για ναυπηγήσεις πλοίων και αγορές secondhand από τις αρχές της χρονιάς, αψηφώντας την κρίση της παγκόσμιας ναυτιλίας.

«Παρά την «μετριοπαθή» εικόνα από την πλευρά της ζήτησης μεταφορικού έργου οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την κυκλικότητα της αγοράς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αφού το 1ο εξάμηνο του έτους έχουν επενδύσει σε παραγγελίες νέων πλοίων όλων των τύπων 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια με τα 3,634 δισ. δολ. να είναι για τοποθετημένες παραγγελίες και το 1,3 δισ. να αφορά options και συμβόλαια τα οποία είναι προς υπογραφή, δείχνοντας έτσι την πεποίθηση τους ότι από το 2014» επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος.

Σχετικά με τον τομέα των μεταχειρισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking Inc οι Έλληνες έχουν δώσει 2,41 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 179 πλοίων, το α’ εξάμηνο του 2013. Οι μεγάλοι ανταγωνιστές τους, οι Κινέζοι το 2013 έδωσαν έως τα τέλη Ιουνίου 457,9 εκατομμύρια δολάρια γα να αποκτήσουν αντίστοιχα 63 πλοία.

Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δοθεί οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια και έχουν αλλάξει χέρια 719 πλοία. Αυτό σημαίνει ότι οι έλληνες έχουν επενδύσει το 30% του συνολικού ποσού. Ειδικότερα, αγόρασαν 93 φορτηγά πλοία, 62 δεξαμενόπλοια και 24 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ποια είναι η Ελληνίδα με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία;