Η «Eurovision» των επιχειρήσεων έδωσε το παρόν στο Λουξεμβούργο

Η «Eurovision» των επιχειρήσεων έδωσε το παρόν στο Λουξεμβούργο

Αποκλειστικά στο Fortune Greece όλο το παρασκήνιο από το σημαντικότερο συνέδριο για τις ΜμΕ στην Ευρώπη.

Εσωτερική αγορά ή παγκόσμια ανάπτυξη; Αυτό ήταν το δίλημμα που τέθηκε κατά τη διεξαγωγή του «SME Assembly 2015», της μεγαλύτερης διοργάνωσης που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Φέτος η «καρδιά» της επιχειρηματικότητας «χτύπησε» στο Λουξεμβούργο, που κατέχει για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, του επιχειρείν , αλλά και εθνικών φορέων από όλο τον κόσμο που προάγουν την επιχειρηματικότητα.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η ελληνική αποστολή, στην οποία βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Διευθυντής της Γενικής Δ/νσης Βιομηχανικής Πολιτικής & Εποπτείας Φορέων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, Ζαχαρίας Μαυρούκας, ο Πρόεδρος της ΕΣΥΝΕ Ανδρέας Στεφανίδης και αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες.

Μάλιστα ο κ. Κορκίδης απέσπασε τιμητική διάκριση για την πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΕΒΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά για την εκπόνηση προγράμματος παροχής υπηρεσιών Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Πιστοποίησης για επαπειλούμενους με ανεργία, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, κυρίως βιομηχανικών κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Θριασίου Πεδίου, με στόχο τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και τη διατήρησή τους στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σύνθετο έργο, χρηματοδοτημένο με 11,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ενταγμένο στο τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Στο πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΒΕΠ, συνολικής διάρκειας 250 ωρών, συμμετείχαν 2.420 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σε βιομηχανικούς κλάδους, στους οποίους και καταβλήθηκε εκπαιδευτικό επίδομα 1.750 ευρώ μικτά ανά ωφελούμενο.

fwto2
Από τη βράβευση του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη.

«Άνθισαν» οι ΜμΕ στην Ευρώπη το 2014
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι το 85% των νέων θέσεων που «άνοιξαν» σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργήθηκαν από ΜμΕ. Κοινή παραδοχή όλων των ευρωπαϊκών φορέων ήταν η υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για την λειτουργία των ΜμΕ σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με λιγότερα εμπόδια επέκτασης και μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Οι τρεις βασικές παράμετροι της έρευνας που καταρτίστηκε με σκοπό την αξιολόγηση της πορείας των ΜμΕ, ήταν η προστιθέμενη αξία, ο αριθμός των ΜμΕ που δημιουργήθηκαν, αλλά και το ποσοστό απασχόλησης. Το 2014 η προστιθέμενη αξία ενισχύθηκε κατά 3,3%, ενώ σημειώθηκε ανάπτυξη του δείκτη απασχόλησης της τάξης του 1,2%, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ο αριθμός των ΜμΕ επιχειρήσεων που υπάρχουν σήμερα στους κόλπους της Ευρώπης, ο οποίος ανέρχεται σε 22,3 εκατομμύρια εταιρείες.
Όσο για το ποιες χώρες βρέθηκαν στην κορυφή με τις καλύτερες επιδόσεις δεν θα εκπλαγείτε και τόσο, αφού η Κεντρική Ευρώπη έδειξε για ακόμα μια φορά την υπεροχή της. Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η «χρυσή εξάδα» για τη χρονιά που πέρασε, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία με τα μέλη της επιτροπής που κατήρτισαν την έρευνα να τονίζουν πως τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμη νωπά.

Ο τομέας που θριάμβευσε ήταν αυτός της παροχής υπηρεσιών και κυρίως το business service, ενώ στα «τάρταρα» έπεσαν ο κλάδος της μεταποίησης και εκείνος των κατασκευών.

Η Κύπρος το 2015 θα κάνει την ανατροπή
Οι εκτιμήσεις για το 2015 κάνουν λόγο για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των ΜμΕ κατά 3,5% από 3,3% το 2014 και άνοδο της απασχόλησης της τάξης του 1%. «Οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις θα τα πάνε καλύτερα. Θεαματικά αποτελέσματα αναμένεται να δούμε από χώρες όπως η Κύπρος, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Μάλτα, η Δανία, Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Εσθονία. Στόχος όλων μας είναι να μπει το θέμα της στήριξης των ΜμΕ στην ατζέντα των πολιτικών που διοικούν τα ευρωπαϊκά κράτη» ανέφερε ο Επικεφαλής για την πολιτική ανάπτυξης των ΜμΕ στην ΕΕ, Κώστας Ανδρόπουλος. Παράλληλα, τονίστηκε πως είναι απαραίτητο να διδάσκεται ως μάθημα η επιχειρηματικότητα στα σχολεία, ώστε να εξοικειώνονται οι νέοι από πολύ μικρή ηλικία, με όρους που θα συναντήσουν στην καθημερινότητά τους στο άμεσο μέλλον.

Θετικές εκτιμήσεις αλλά τι ρόλο θα παίξει η μετανάστευση;
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως στην εν λόγω έρευνα δεν συμπεριελήφθησαν παράγοντες όπως το μεταναστευτικό κύμα που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ευρώπη και το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα. Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα είναι άλλη από την επιτυχημένη ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στον παραγωγικό ιστό των ευρωπαϊκών αγορών.

Σε ξεχωριστή πάντως παρουσίαση με βασικό θέμα συζήτησης επιτυχημένες επιχειρήσεις μεταναστών που δραστηριοποιήθηκαν σε ξένα οικονομικά περιβάλλοντα, το μήνυμα που πέρασε ήταν πως χώρες, όπως η Γερμανία επωφελούνται από τους μετανάστες καθώς καλύπτουν τα κενά της υπογεννητικότητας και τις ανάγκες ενός πληθυσμού που γερνάει. Την ίδια ώρα, προέβαλλαν ως πλεονέκτημα το ότι οι μετανάστες μπορούν να μεγαλώσουν πιο εύκολα την επιχείρησή τους στο εξωτερικό, δεδομένου ότι εκτός από τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων και της γλώσσας της χώρας παραμονής, λειτουργούν παράλληλα ως γέφυρα επικοινωνίας και με τις πατρίδες τους που πρεσβεύουν άλλους πολιτισμούς.

fwto3
Από Αριστερά: Ζαχαρίας Μαυρούκας, Όλγα Νικολοπούλου και Κώστας Ανδρόπουλος.

“Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Αμερική”
Ο Επικεφαλής για την πολιτική ανάπτυξης των ΜμΕ στην ΕΕ, Κώστας Ανδρόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στο Fortunegreece.com για τη φετινή διοργάνωση του SME Assembly στο Λουξεμβούργο τονίζοντας πως για πρώτη φορά φέτος η συνέλευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλάζει τρόπο λειτουργίας. Αντί να υπάρχουν τα γνωστά πάνελ συζητήσεων για τις διάφορες πολιτικές, οι διοργανωτές προσπαθούν με «open space» διαδικασίες να προσεγγίσουν τις εταιρείες, να μάθουν απευθείας από αυτές ποια είναι τα προβλήματα που τους εμποδίζουν να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν μέσα στην ΕΕ και να δουν εάν μπορούν να προτείνουν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Υπάρχουν πολλές καλές ιδέες και επιχειρήσεις στην ΕΕ που δημιουργούνται. Το θέμα είναι πώς θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανάπτυξης. Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα από εταιρείες που ξεκίνησαν στην Ευρώπη, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να βρουν ικανοποιητική χρηματοδότηση έφυγαν για Αμερική, γιατί εκεί βρήκανε business angels, venture capitals και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν είναι κορεσμένη η ευρωπαϊκή αγορά απλώς δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί αρκετά σε θέματα που αφορούν χρηματοδότηση εκτός του τραπεζικού συστήματος, όπως συμβαίνει στην Αμερική».

Πρόσθεσε δε πως ένα εξίσου σημαντικό μήνυμα που βγήκε από το συνέδριο είναι το ότι πρέπει να δίνουμε σε έναν επιχειρηματία μια δεύτερη ευκαιρία και όχι να τον τιμωρούμε σε περίπτωση αποτυχίας. «Στην Ελλάδα της κρίσης που ο Έλληνας δεν έχει δουλειά είναι πολύ λογικό να δημιουργεί τη δική του επιχείρηση. Σε περίπτωση που αποτύχεις δεν πρέπει να σε συνοδεύει το στίγμα του αποτυχημένου. Ίσως θα πρέπει να επιβραβεύεται η αποτυχία, γιατί αυτός ο άνθρωπος αποφάσισε να πάρει το ρίσκο. Μια επιχείρηση μπορεί να κλείσει όχι απαραίτητα επειδή δεν είναι κατάλληλο το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, αλλά γιατί μπορεί οι συνεργάτες της να μην την πλήρωναν στην ώρα τους».

“Μαύρες” οι προβλέψεις για τις ελληνικές ΜμΕ
Δυστυχώς τα πράγματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν δύσκολα, με την έκθεση της ΕΕ να σημειώνει για τη χώρα μας πως οι ελληνικές ΜΜΕ εξακολουθούν να πλήττονται από την πρωτοφανή οικονομική ύφεση. Η απασχόληση στις ΜΜΕ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά περισσότερο από 450.000 άτομα μεταξύ του 2008 και του 2014, ενώ το σύνολο των ανέργων ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια το 2014 και η συνολική προστιθεμένη αξία μειώθηκε κατά 33%. «Το 2013, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια πιθανής ανάκαμψης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ του 2013 και του 2014 ο αριθμός των εργαζομένων στις ΜΜΕ αυξήθηκε, αν και ελάχιστα, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Οι πρώτες προβλέψεις για το 2015 και το 2016 έκαναν λόγο για μέτρια ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο απασχόλησης στις ΜΜΕ όσο και σε επίπεδο προστιθεμένης αξίας. Ωστόσο, λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας, οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι περισσότερο αβέβαιες από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ».

Ανεπάρκεια στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας «Small Business Act»
Το προφίλ της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας SBA (Small Business Act»» είναι, σύμφωνα με την έρευνα, ανεπαρκές. Όπως σημειώνεται στο επίσημο έγγραφο σε αρκετούς τομείς, οι επιδόσεις της είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνεται η «δεύτερη ευκαιρία» (που εξασφαλίζει ότι παρέχεται γρήγορα δεύτερη ευκαιρία σε έντιμους επιχειρηματίες που κηρύσσουν πτώχευση), η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι δεξιότητες και η καινοτομία, καθώς και η διεθνοποίηση. «Η «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» είναι ένας ακόμη τομέας της SBA όπου η χώρα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει ορισμένες βασικές αρχές. Δεν υπάρχει ούτε ένα πεδίο στο οποίο η επίδοση της Ελλάδας να είναι καλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, από το 2008 η χώρα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο σε ορισμένους τομείς της SBA, με αποτέλεσμα να πλησιάζει την υπόλοιπη ΕΕ, και συγκεκριμένα στους εξής τομείς: ενιαία αγορά, δεξιότητες και καινοτομία, διεθνοποίηση και «ανταπόκριση της δημόσιας διοίκησης». Στους τομείς της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και της «δεύτερης ευκαιρίας», η Ελλάδα συνέχισε να χάνει έδαφος, ιδίως δε όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, όπου κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Οι ιθύνοντες υπογραμμίζουν πως στην περίπτωση της Ελλάδας απαιτείται δράση σε όλα τα μέτωπα πολιτικής αλλά κυρίως στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στην αρχή της «προτεραιότητας στις μικρές επιχειρήσεις», στην «ανταπόκριση της δημόσιας διοίκησης» και στη διεθνοποίηση των ΜΜΕ, τόσο εντός όσο και εκτός της ενιαίας αγοράς. «Στον τομέα της χρηματοδότησης, πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση σε πιστώσεις, ιδίως μέσω της επέκτασης των νεοσύστατων μέσων στήριξης. Πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν η οδηγία για τις «καθυστερήσεις πληρωμών». Πρέπει επίσης να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος μέσω του καλύτερου συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή της αρχής «μία φορά μόνο». Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί και η εισαγωγή του «τεστ ΜΜΕ»».