Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά έξυπνες ιδέες για την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά έξυπνες ιδέες για την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας 2016 «Μέλλον χωρίς αποκλεισμούς» θα απονείμει τρία έπαθλα των 50.000 ευρώ για τις καλύτερες ιδέες.

Στις 25 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε επίσημα στο Άμστερνταμ την έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2016 με στόχο την παροχή υποστήριξης για την καλύτερη υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη. Στόχος του διαγωνισμού είναι η αναζήτηση δημιουργικών προσεγγίσεων μέσω των οποίων θα αξιοποιηθεί το δυναμικό των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή των κρατών υποδοχής.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας διοργανώνεται από το 2012 στη μνήμη του Πορτογάλου πολιτικού και πρωτοπόρου στα κοινωνικά ζητήματα Diogo Vasconcelos και κάθε χρόνο έχει νέο θέμα το οποίο εστιάζεται στην αντιμετώπιση ενός διαφορετικού ζητήματος στην Ευρώπη.

Την παρουσίαση της τελετής εγκαινίων ανέλαβε φέτος εν μέρει, ο δήμος του Άμστερνταμ και η δημοτική σύμβουλος κα Marijke Shahsavari-Jansen έκανε την εισαγωγή σε συζήτηση με κορυφαίους εμπειρογνώμονες σχετικά με το τοπίο της κοινωνικής καινοτομίας στον δήμο του Άμστερνταμ και στις Κάτω Χώρες.

Η κα Marijke Shahsavari-Jansen δήλωσε: «Η κοινωνική καινοτομία αποτελεί ισχυρή δύναμη για αλλαγή, όπως έχουμε διαπιστώσει από πρώτο χέρι εδώ στο Άμστερνταμ. Ο δήμος του Άμστερνταμ υποστηρίζει με ενθουσιασμό την έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2016 και ανυπομονώ να δω την καινοτομία να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της εν λόγω πρόκλησης και να αξιοποιείται ως πηγή για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση στα πλαίσια του διαγωνισμού».

Ο διαγωνισμός του 2016 θα αξιοποιήσει τη σημαντική ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο κατά την πρόσφατη άφιξη άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και στοχεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δημιουργικότητα των Ευρωπαίων για την επινόηση νέων ιδεών με γνώμονα την προώθηση της ένταξης μέσω μιας προσέγγισης «από τη βάση προς την κορυφή» υπό την καθοδήγηση των πολιτών.

Η πολυμορφία των λαών της Ευρώπης συνέβαλε στον σχηματισμό των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας. Επομένως, η μετατόπιση πληθυσμών και η μετανάστευση δεν αποτελούν απλώς πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τη δημιουργία νέων κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν εν δυνάμει επιχειρηματίες και φορείς καινοτομίας, αλλά, χωρίς την κατάλληλη στήριξη, οι δεξιότητες των νεοαφιχθέντων μπορεί να μείνουν αναξιοποίητες και οι ίδιοι ενδέχεται να περιθωριοποιηθούν.

Ο διαγωνισμός με θέμα «Μέλλον χωρίς αποκλεισμούς» στοχεύει στην εξεύρεση καινοτομιών σε προϊόντα, τεχνολογίες, υπηρεσίες και πρότυπα που μπορούν να υποστηρίξουν την υποδοχή και την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ιδέες σχετικές με τους παρακάτω τομείς:

• εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων·
• απασχόληση και επιχειρηματικό πνεύμα·
• πρόσβαση σε κατάλληλη στέγαση και στις υπηρεσίες υγείας·
• ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα·
• κοινοτική συνοχή και πολιτιστική πολυμορφία.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε άτομα, ομάδες και οργανισμούς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Ενθαρρύνονται ιδιαιτέρως οι αιτήσεις στις οποίες είναι επικεφαλής ή συνδημιουργοί πρόσφυγες ή μετανάστες.

Ο διαγωνισμός θα βοηθήσει στη μετατροπή των πλέον καινοτόμων ιδεών σε απτά έργα και θα επιτύχει βιώσιμα αποτελέσματα. Τριάντα από τις πιο πολλά υποσχόμενες αιτήσεις θα επιλεγούν για τους ημιτελικούς και οι δημιουργοί τους θα προσκληθούν σε ακαδημία καθοδήγησης για την κοινωνική καινοτομία τον Ιούλιο στο Βερολίνο για να εξελίξουν τις ιδέες τους.

Οι τρεις καλύτερες προτάσεις λύσεων θα λάβουν χρηματικά έπαθλα ύψους 50.000 ευρώ έκαστη, τα οποία θα τους απονεμηθούν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2016.

Μέσω του διαγωνισμού αναζητούνται εμπνευσμένες ιδέες, μεγάλες και μικρές, από ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη! Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).