Η Facebook μόλις υπέγραψε συμφωνία με τη Universal Music

Η Facebook μόλις υπέγραψε συμφωνία με τη Universal Music
epa05765800 (FILE) - A file picture dated 20 January 2017 shows the facebook logo inside the facebook Chalet on the sideline of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland. According to media reports on 02 February 2017, Facebook lost a 500 million US dollar lawsuit to Zenimax, over copyright issues on the computer code used by Oculus VR, which was bought by Facebook in 2014. EPA/GIAN EHRENZELLER

Η συμφωνία αφορά και το Instagram, καθώς και την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Oculus.

του Verne Kopytoff

Πολύ σύντομα, θα είστε σε θέση να προσθέσετε νόμιμα μουσική σε όλα αυτά τα βίντεο με σκύλους και γάτες που ποστάρετε στο Facebook.

Η Universal Music Group έδωσε άδεια στο κοινωνικό δίκτυο ώστε οι χρήστες του να μπορούν να προσθέτουν τραγούδια στα βίντεό τους και να τα μοιράζονται.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, αφορά και το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, καθώς και την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Oculus.

Η συμφωνία είναι η πρώτη του είδους για το Facebook, του οποίου οι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια χρήστες μοιράζονται τακτικά βίντεο με τους φίλους τους και την οικογένειά τους.

Πολλοί από τους χρήστες αυτούς ήδη προσθέτουν τραγούδια στα βίντεό τους χωρίς άδεια, αναγκάζοντας έτσι το Facebook να κατεβάζει τα τραγούδια αυτά και να εκνευρίζει τους χρήστες του.

Στους καλλιτέχνες της Universal Music Group περιλαμβάνονται μεγάλοι αστέρες της pop όπως ο Justin Bieber, η Lady Gaga, ο Kanye West και η Katy Perry. Είναι ακόμη ασαφές ποια κομμάτια θα είναι διαθέσιμα στους χρήστες του Facebook ή πότε θα γίνει αυτό.

Οι δύο εταιρείες δεν αποκάλυψαν τους όρους της συνεργασίας τους. Αλλά το Facebook έχει προσφέρει σε δισκογραφικές εταιρείες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα της μουσικής που εκδίδουν, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αυτή η συνεργασία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που δείχνει ότι η καινοτομία και η εύλογη αποζημίωση των μουσικών συντελεστών πηγαίνουν χέρι-χέρι – ακμάζουν και οι δύο μαζί» ανέφερε σε δήλωσή του ο Michael Nash, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ψηφιακής στρατηγικής στη Universal Music Group.

Οι δύο εταιρείες υπονόησαν στη δήλωσή τους ότι όλο αυτό θα έχει και συνέχεια. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «νέες εμπειρίες με βάση τη μουσική», συμπεριλαμβανομένου και του Facebook Messenger.

Η συμφωνία αυξάνει τις πιθανότητες επίτευξης παρόμοιων συμφωνιών μεταξύ του Facebook και άλλων μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών.