Η Google απασχολεί έναν στρατό «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων

Η Google απασχολεί έναν στρατό «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων
Photo:

Και πολλοί από αυτούς δεν είναι καν ασφαλισμένοι.

Κάθε μέρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εισρέουν στα γραφεία της Google φορώντας κόκκινα ή πράσινα καρτελάκια με τα ονόματά τους.

Τρώνε στις καφετέριες της Google, ταξιδεύουν με τα λεωφορεία της, και εργάζονται μαζί με τους διάσημους «σπασίκλες» της εταιρείας. Όμως, δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα περίφημα προνόμια της Google. Δεν λαμβάνουν μπόνους μετοχών και δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε συγκεκριμένα γραφεία. Πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν καν ασφαλιστική κάλυψη.

Πριν από κάθε εβδομαδιαία συνάντηση των εργαζομένων της Google, κυκλοφορούν δίσκοι με ορεκτικά και βαρέλια με μπύρα στα γραφεία της εταιρείας σε όλο τον κόσμο για τους υπαλλήλους που φορούν λευκά καρτελάκια. Όσοι δεν τα φοράνε καλούνται να επιστρέψουν στα γραφεία τους.

Η Alphabet Inc. της Google απασχολεί «ορδές» συμβασιούχων εργαζόμενων με κόκκινα και πράσινα καρτελάκια, παράλληλα με το μόνιμο προσωπικό της. Σερβίρουν φαγητό και καθαρίζουν γραφεία. Γράφουν κώδικα, χειρίζονται κλήσεις πωλήσεων, προσλαμβάνουν προσωπικό, ελέγχουν βίντεο στο YouTube, δοκιμάζουν αυτόνομα αυτοκίνητα, ή διαχειρίζονται ακόμη και ολόκληρες ομάδες.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σύνολο εξειδικευμένων εργαζομένων που τροφοδοτούν την αξίας 795 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρεία αλλά αποκομίζουν ελάχιστα από τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους άμεσους, μόνιμους υπαλλήλους. Φέτος, αυτοί οι συμβασιούχοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους μόνιμους, εσωτερικούς εργαζομένους για πρώτη φορά στην εικοσαετή ιστορία της εταιρείας, σύμφωνα με άτομο που είδε τα νούμερα σε μια εταιρική βάση δεδομένων. Δεν είναι σαφές αν αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει. Η Alphabet απασχολούσε 89.058 μόνιμους υπαλλήλους στο τέλος του δεύτερου τριμήνου φέτος. Η εταιρεία αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε για τον αριθμό των εξωτερικών συμβασιούχων της.

Άλλες εισηγμένες εταιρείες με τεράστια χρηματιστηριακή αξία και ρευστό, όπως η Apple Inc. και η Facebook Inc., βασίζονται επίσης στη σταθερή εισροή εξωτερικών συμβασιούχων. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες, προσδοκώντας ότι αυτές θα συνεχίζουν να καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη διατηρώντας μικρότερο αριθμό μόνιμών, εσωτερικών εργαζομένων σε σχέση με τους παλαιότερους εταιρικούς κολοσσούς. Η πρόσληψη συμβασιούχων διατηρεί χαμηλά τον επίσημο αριθμό του προσωπικού και απελευθερώνει εκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση ταλαντούχων επιστημόνων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Το αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ενός αόρατου εργατικού δυναμικού, που βρίσκεται έξω από τις εταιρικές λίστες μισθοδοσίας και κάνει όλη τη δουλειά για τους γίγαντες της Silicon Valley ενώ ταυτόχρονα έχει πρόσβαση σε λιγοστά προνόμια. «Πολλοί απ’ αυτούς τους εργαζόμενους δεν έχουν λόγο στην εργασία τους. Δεν λαμβάνουν τα οφέλη που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τη δουλειά σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας», δήλωσε η Maria Noel Fernandez, επικεφαλής εκστρατείας για την Silicon Valley Rising, μια οργάνωση που υποστηρίζεται από τα συνδικάτα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και δρα πάνω στα ζητήματα εργασίας και στέγασης. «Και δεν είναι πραγματικά μέρος αυτού του πλούτου».

Οι εξωτερικοί συμβασιούχοι αυξάνονται στη Google καθώς η εταιρεία επεκτείνεται σε νέες αγορές, όπως οι συσκευές και οι εταιρικές υπηρεσίες, οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού ειδικά στον τομέα των πωλήσεων. Οι συζητήσεις με περισσότερους από 10 πρώην συμβασιούχους για τη Google και άλλα τμήματα της Google σκιαγραφούν την εικόνα μιας περιθωριοποιημένης κοινωνικής ομάδας. Η Google έχει ένα όνομα για αυτούς τους εργαζομένους: «προσωρινοί, πωλητές και συμβασιούχοι».

Απασχολούνται από διάφορες εταιρείες εξωτερικής ανάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, όπως η Adecco Group AG, η Cognizant Technology Solutions Corp. και η Randstad NV. Η Google αρνήθηκε να πει με πόσες τέτοιες εταιρείες συνεργάζεται. Πολλοί τωρινοί και πρώην, εξωτερικοί και εσωτερικοί εργαζόμενοι της εταιρείας αρνήθηκαν να μιλήσουν on the record επειδή δεν ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο την εργασία τους.

Μερικοί μόνιμοι εργαζόμενοι φρόντισαν φέτος να εκφράσουν σε ανώτερα ηγετικά στελέχη της εταιρείας τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη συνεργασία της εταιρείας με τον αμερικανικό στρατό, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, και ζητήματα που αφορούν τη διαδικτυακή παρενόχληση. Ένα άλλο θέμα που πλέον οι εργαζόμενοι της Google σκέφτονται να θέσουν στη διοίκηση της εταιρείας είναι η κατάσταση των εξωτερικών συμβασιούχων εργαζομένων, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που έχουν εικόνα των σχετικών συζητήσεων.

Η Yana Calou, μέλος της οργάνωσης Coworker.org η οποία συζητά με υπαλλήλους και εξωτερικούς συμβασιούχους της Google, είπε ότι μεταξύ των μελών του προσωπικού υπάρχει ανησυχία για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα στη Google. «Αισθάνονται απομονωμένοι, επισφαλείς και πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε η Calou. «Είναι ένας μικρόκοσμος αυτού που συμβαίνει στην οικονομία συνολικά».