Η Ισπανία δέχεται το πλοίο διάσωσης με τους 629 μετανάστες που αρνήθηκε η Ιταλία

Η Ισπανία δέχεται το πλοίο διάσωσης με τους 629 μετανάστες που αρνήθηκε η Ιταλία
epa06799812 (FILE) - Members of the NGO 'SOS Mediterranee' and crew of the Aquarius vessel participate in a training on the first day of a patrolling mission to rescue migrants aboard a boat, about 50 km off the Libyan coast, in the Mediterranean Sea, 10 April 2018 (reissued 11 June 2018). According to reports, the 'Aqarius' rescue vessel, carrying some 630 migrants who where rescued off the Libyan coast, is stuck in the Mediterranean as both Malta and Italy refuse the ship to enter either country's ports. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON *** Local Caption *** 54256494

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό η απόφαση συνάδει «με τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ισπανία προσφέρθηκε σήμερα να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών που παραμένει σε κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο με 629 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτό μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στα λιμάνια τους.

Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες από λαστιχένιες λέμβους και σχεδίες ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι προμήθειές του τελειώνουν.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρουμε ένα ασφαλές λιμάνι στους ανθρώπους αυτούς, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Σάντσεθ.

Το Aquarius μετέφερε τους μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες γυναίκες, προς την Ιταλία, αλλά ο νέος, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της χώρας απαγόρευσε τον ελλιμενισμό του και είπε πως θα πρέπει να πάει στη Μάλτα.

Η Μάλτα αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ιταλίας καθώς η διάσωση έγινε υπό την επίβλεψη της ιταλικής ακτοφυλακής. Η νησιωτική χώρα λέει πως ήδη δέχεται, αναλογικά, περισσότερους πρόσφυγες από την Ιταλία.

Ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ, που ανέτρεψε τον συντηρητικό προκάτοχό του με μια ψηφοφορία επί πρότασης μομφής έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, έκανε αυτή την προσφορά αφού οι δήμαρχοι τόσο της Βαλένθια όσο και της Βαρκελόνης προσφέρθηκαν να δεχθούν το πλοίο στα λιμάνια τους.