Η κυβέρνηση απορρίπτει σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για τα μέτρα

Η κυβέρνηση απορρίπτει σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για τα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΓ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑΣ Α

Σε δύσκολη θέση το Μαξίμου – «Δεν νομοθετούμε προληπτικά μέτρα» η κυβερνητική γραμμή.

Ούτε νέα μέτρα (με 180 ή χωρίς), ούτε εκλογές, ούτε καθυστέρηση στην αξιολόγηση, ούτε ασφυξία στην οικονομία λέει το Μαξίμου, απαντώντας στην ψυχρολουσία του Eurogroup. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δει τι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες μέρες για να καθορίσει τη στάση της, μετά το κοινό τελεσίγραφο από τους θεσμούς στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για ψήφιση προληπτικών μέτρων για τη διετία 2018 -2019. Όλη αυτή η προσπάθεια μοιάζει σαν να προσπαθεί να τετραγωνίσει…τον κύκλο.

Η κυβέρνηση περιμένει και την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου και φαίνεται πώς μέχρι στιγμής κινείται στη λογική ενός «διμέτωπου αγώνα» όπως λένε στελέχη της: με τους «σκληρούς» των δανειστών για να αποτρέψει τα νέα μέτρα και με τους «εγχώριους προθύμους» οι οποίοι ποντάρουν στο ναυάγιο ώστε να πέσει η κυβέρνηση και να στηθούν κάλπες.

To ΔΝΤ όπως πλέον είναι γνωστό ζητά προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων άνω των 4,5 δισ. ευρώ για το 2019 με στόχο να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, η περικοπή των κύριων συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ψαλίδι μισθών στο Δημόσιο και αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 15%.

Στην κυβέρνηση αντίθετα βάζουν στο τραπέζι παράταση του «κόφτη», κάτι που φαίνεται να μη δέχεται το ΔΝΤ που επιμένει στη ψήφιση μέτρων από τώρα. Το Μαξίμου διαψεύδει κάθε φήμη περί υπαναχώρησής του «σ΄ αυτό το παράλογο αίτημα», καθώς και δημοσιεύματα που το φέρουν να ρίχνει το χαρτί της αυξημένης πλειοψηφίας στη σχετική πληροφορία στη Βουλή.

«Νέα μέτρα για μετά το 2018 δεν πρόκειται να νομοθετηθούν ούτε από 180 ούτε από 151 ούτε από… 200 βουλευτές», απαντά κυβερνητική πηγή.

«Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται. Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε νέα μέτρα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ότι είναι θεσμοθετημένο, για να μπορέσουμε το 2018 να φύγουμε από το μνημόνιο και να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Υποστήριξε μάλιστα πως οι θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να βρουν μία συναινετική λύση για να μην διαλυθεί η Ευρωζώνη «και αυτό θα κάνουν» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε τον κόφτη, γιατί, όπως είπε, «είμαστε σίγουροι πως η πολιτική μας, ακόμη και σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, πετυχαίνει θαύματα».

Τέλος, ο κ. Φλαμπουράρης απέρριψε το σενάριο πρόωρων εκλογών, ενώ, αναφορικά με το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις δήλωσε λακωνικά: Δεν πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις.