Η κυβέρνηση δέχεται πρόσθετα μέτρα για το 2019 – Επιστρέφουν οι θεσμοί

Η κυβέρνηση δέχεται πρόσθετα μέτρα για το 2019 – Επιστρέφουν οι θεσμοί
epa05805459 Greek Finance minister Euclid Tsakalotos (L) and Irish Finance Minister Michael Noonan (R) chat prior to the start of a Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 20 February 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας το κλίμα συναίνεσης στο Eurogroup.

Συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών, επήλθε στο Eurogroup των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Για το θέμα αυτό, οι κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλιστεί πως για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμη:

Ντάισελμπλουμ: Πρώτος στόχος να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί

Κοινή θέση των δανειστών: Οι όροι για να ξεκολλήσει η αξιολόγηση