Οι μισθωτοί σώζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού

Οι μισθωτοί σώζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Αύξηση 11% στις εισπράξεις από τη φορολογία μισθών και συντάξεων- Η επιβολή φόρων φέρνει όλο και λιγότερα έσοδα.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2015 στήριξαν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τη φοροκαταιγίδα που ξέσπασε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με το νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Οι μόνες εισπράξεις φορολογικών εσόδων που κατέγραψαν σημαντική αύξηση πέρυσι ήταν αυτές που προήλθαν από τη μηνιαία παρακράτηση φόρων από τους μισθούς και τις συντάξεις.

Τα έσοδα από αυτή την πηγή σημείωσαν αύξηση 11,02%, τη στιγμή που οι εισπράξεις από όλες σχεδόν τις άλλες πηγές φορολογικών εσόδων σημείωσαν πτώση ή οριακή αύξηση. Μάλιστα, το συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων που εισπράχθηκαν το 2015 ήταν μειωμένο κατά 610,5 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό του 2014, όταν πέρυσι επιβλήθηκαν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ σημείωσαν οριακή αύξηση μόλις 12 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2015 ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 13% στο 23% για μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών και από τον Οκτώβριο ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά.

Τα συμπεράσματα αυτά, τα οποία δείχνουν ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να αποτελούν τα υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και ότι η αύξηση των φόρων δεν οδηγούν και σε ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, προκύπτουν από την πρώτη έκθεση για την εξέλιξη και διακύμανση των φορολογικών εσόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: Ημερησία