Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κέρδισαν το τουριστικό στοίχημα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κέρδισαν το τουριστικό στοίχημα
epaselect epa05506117 Athletes enter the Maracana Stadium during the Closing Ceremony of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro, Brazil, 21 August 2016. EPA/SERGEI ILNITSKY

Πάνω από μισό εκατομμύριο τουρίστες έδωσαν το παρόν στο Ρίο.

Οι τουριστικές αφίξεις επιβεβαιώνουν πως οι Ολυμπιακές Αγώνες, παρά την κρίση, διατηρούν την αίγλη τους και το ενδιαφέρων των φιλάθλων.
Για τους περισσότερους η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι δίκοπο μαχαίρι. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και παρατηρώντας διαχρονικά την πορεία του θεσμού που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, δεν είναι λίγες οι χώρες που στην προσπάθειά διεκδίκησής του – αποσκοπώντας σε περεταίρω προβολή του εθνικού τους brandname στο εξωτερικό και αύξησης της τουριστικής κίνησης – όχι μόνο δεν αύξησαν τα κρατικά έσοδα, αλλά τουναντίον το ταμείο κατέληξε να είναι … μείον.

Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα ΕΔΩ

Και αυτό γιατί τα κονδύλια που απαιτούνται για την δημιουργία των κατάλληλων αθλητικών υποδομών, τη διαφημιστική προβολή και την πρόσληψη προσωπικού είναι τέτοια που ανεβάζουν το κόστος στα ύψη. Στην περίπτωση της Βραζιλίας που φιλοξένησε την 31η διοργάνωση του κορυφαίου αυτού θεσμού, τα στοιχεία δείχνουν πως, παρά την οικονομική κρίση, τουλάχιστον πάνω από μισό εκατομμύριο ξένοι επισκέπτες έδωσαν το παρόν στη χώρα του καρναβαλιού για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι αφίξεις που κατέγραψε το Υπουργείο Τουρισμού της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η οποία έπιασε τον στόχο που είχε θέσει.

Ειδικότερα, κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Ιουλίου και 15 Αυγούστου συνολικά 572.961 αλλοδαποί υπήκοοι επισκέφτηκαν την Βραζιλία συνδυάζοντας το τερπνόν με τα του ωφελίμου, αφού είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά τους κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο κάνοντας παράλληλα διακοπές. Σε ξεχωριστή δε μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού, προκύπτει πως περίπου το 84% των ατόμων που έφτασαν τις τελευταίες εβδομάδες έρχονταν κυρίως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την κυβέρνηση της Βραζιλίας να πιστεύει ότι η πρόβλεψη για μισό εκατομμύριο τουρίστες είναι βάσιμη και, ενδεχομένως, το νούμερο αυτό να ξεπεραστεί.

Φαίνεται τελικά πως οι φόβοι για τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, την περιβαλλοντική ρύπανση και την έξαρση του ιού Zika στη Βραζιλία δεν στάθηκαν ικανοί να αποτρέψουν τους φιλάθλους των Ολυμπιακών Αγώνων να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό θέσεων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε όλα τα παιχνίδια παρέμεινε αδιάθετο ίσως γιατί οι τουρίστες προτίμησαν να πάρουν μια γεύση από τα τουριστικά αξιοθέατα και την νυχτερινή ζωή του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Από τα περίπου 6,1 εκατ. εισιτήρια που ήταν διαθέσιμα για τους Αγώνες, οι διοργανωτές λένε ότι το 70% είχαν κρατηθεί για τους ντόπιους.

Περίπου το 87% του συνόλου των διαθέσιμων εισιτηρίων πωλήθηκαν, αλλά για το 1/10 από αυτά που αγοράστηκαν οι κάτοχοί τους δεν εμφανίστηκαν ποτέ!