Η ώρα των αποφάσεων έφτασε

Η ώρα των αποφάσεων έφτασε
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (Α) στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016», στην Βουλή, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε κρίσιμη φάση περνά η αξιολόγηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αντώνης Αντζολέτος

Πολύ δύσκολες ισορροπίες καλείται να χειριστεί η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς η επιμονή των δανειστών για ψήφιση μέτρων φαίνεται να οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση του αφορολόγητου, τη στιγμή, όμως που ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως δεν θα δεχτεί «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Η φόρμουλα που καλείται να βρει το Μαξίμου μαζί με το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να έχει βρεθεί, καθώς θα πρέπει ταυτόχρονα να ικανοποιεί τις «σκληρές» απαιτήσεις των θεσμών, που πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σίγουρο πως το Μαξίμου αυτή τη στιγμή καλείται να δεχτεί έναν επώδυνο συμβιβασμό και όπως είναι φυσικό αυτό έχει προκαλέσει ήδη αναταράξεις με το οικονομικό επιτελείο να πρέπει να επωμιστεί τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Αυτό που φέρεται να περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου είναι την νέα ολοκληρωμένη πρόταση από τους θεσμούς πάνω στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί.

Ο πρωθυπουργός αυτό που αρκέστηκε να πει χθες το βράδυ στη Βουλή είναι πως «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών».

Οι συσκέψεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να είναι συνεχείς, ενώ και χθες υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι την Δευτέρα, που πραγματοποιείται η συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Σημαντική θεωρείται η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας, όπου θα έχει την ευκαιρία να έχει μια σειρά από συναντήσεις, πιθανότατα και με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Εμείς καλυπτόμαστε από όσα έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ότι προληπτικά μέτρα δεν θα ψηφιστούν», τόνιζε στο NEWS 247 κορυφαίο στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας δίνοντας τη γραμμή που υπάρχει στις τάξεις των 144 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ηρώδου Αττικού θα ψάξουν τις επόμενες ώρες να διαχειριστούν επικοινωνιακά την πρόταση που ετοιμάζουν με «κίνητρο» προς τους βουλευτές την εξειδίκευση των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο χρέος.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αργά χθες το βράδυ ξόρκιζαν τα σενάρια περί διαφορών Τσακαλώτου – Μαξίμου. «Αν γράψετε ότι υπάρχει σύγκρουση Τσίπρα – Τσακαλώτου να γράψετε και από πού το μάθατε», επεσήμαναν χαρακτηριστικά «καρφώνοντας» με αυτόν τον τρόπο πηγές της ΝΔ που μιλούσαν για ψυχρό κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού των Οικονομικών.

Μετά το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στη Βουλή μεταξύ του Νίκου Βούτση και του Ευκλείδη Τσακαλώτου οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως «δεν πήρε το λόγο ο κ. Τσακαλώτος γιατί καλύφθηκε από την απάντηση του πρωθυπουργού. Είναι άριστες οι σχέσεις τους».

Πηγή: news247.gr