Η πονηρή ερώτηση που κάνει ο Larry Ellison στους υποψήφιους για να εντωπίσει τους καλύτερους

Η πονηρή ερώτηση που κάνει ο Larry Ellison στους υποψήφιους για να εντωπίσει τους καλύτερους
Photo:

Μια απάντηση δίνει το "εισιτήριο" ή στέλνει τους υπεύθυνους πρόσληψης αμέσως στον επόμενο υποψήφιο. 

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Superbosses» ο καθηγητής Sydney Finkelstein περιγράφει τα χαρακτηριστικά εκείνου του ηγέτη που επιτρέπει στους άλλους να γίνουν καλύτεροι.

Αυτά τα superbosses θέλουν να προσλαμβάνουν μόνο εξαιρετικά ταλαντούχους εργαζομένους, και μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες που αναζητούν είναι η υψηλή νοημοσύνη.

Ο Finkelstein αναφέρει τον συνιδρυτή και πρώην διευθύνων σύμβουλο της Oracle Larry Ellison, ως παράδειγμα ενός superboss, και χρησιμοποιεί ένα ανέκδοτο από το βιβλίο “Η διαφορά μεταξύ Θεού και Larry Ellison” του Mike Wilson για να τονίσει την προσέγγιση του Ellison για τον εντοπισμό των έξυπνων υποψηφίων.

Όπως δήλωσε στον Wilson ο πρώην μηχανικός της Oracle Roger Bamford, ο Ellison έμαθε στους υπεύθυνους πρόσληψης να ρωτούν το εξής «Είστε ο πιο έξυπνος άνθρωπος που γνωρίζετε;».

Εάν ο υποψήφιος απαντήσει «ναι», προσλαμβάνεται. Αν απαντήσουν «όχι», ο υπεύθυνος προσλήψεων θα ρωτήσει «Ποιος είναι;” Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να προσλάβει αυτό το πρόσωπο.

Φυσικά, ο Ellison μπορεί να καταφέρει να προσλάβει περισσότερα άτομα με μια αλαζονική συμπεριφορά και όχι τους πιο έξυπνους ανθρώπους με αυτή την προσέγγιση, αλλά η ιστορία εξηγεί μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ των μέσων διευθυντών και των superbosses.

Σύμφωνα με τον Finkelstein, ο μέσος μάνατζερ δεν προσλαμβάνει τους καλύτερους ανθρώπους, επειδή αισθάνονται ότι απειλούνται από τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά καλύτερα από ό, τι μπορούν εκείνοι. Αλλά τα superbosses είναι αρκετά σίγουρα για τις ικανότητές τους ώστε να μην ανησυχούν πώς οι εργαζόμενοι τους θα τους κλέψουν την αίγλη τους.

Στην πραγματικότητα, τα superbosses θέλουν να προσλαμβάνουν άτομα που είναι πιο έξυπνα από ό, τι είναι αυτοί, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι θα τους δώσουν κίνητρο να βρίσκουν διαρκώς νέες και καλύτερες ιδέες και λύσεις σε προβλήματα.

Οι μάνατζερ δεν πρέπει απαραίτητα να κάνουν την ερώτηση που ο Ellison κάνει στις συνεντεύξεις, αλλά θα ήταν σοφό να μιμηθούν την προθυμία του να βρει κορυφαία ταλέντα, χωρίς να ανησυχεί πως θα τον επισκιάσουν.