Οι «προφητείες» του Στίβεν Χόκινγκ για το μέλλον της ανθρωπότητας

Οι «προφητείες» του Στίβεν Χόκινγκ για το μέλλον της ανθρωπότητας
epa06602119 (FILE) - Professor Stephen Hawking delivers a speech entitled 'Why We Should Go Into Space' at the The George Washington University in Washington, DC, USA, 21 April 2008. British renowned physicist Stephen Hawking has died at the age of 76, according to media reports citing a spokesperson for his family. EPA/STEFAN ZAKLIN

Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον μας πάνω στη Γη. Για αυτό και αναζητούσε τρόπους για να μας σώσει.

 

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο «τιτάνας» της κοσμολογίας που έφυγε από τη ζωή στις 13 Μαρτίου σε ηλικία 76 ετών, έγινε πασίγνωστος χάρη στις επιστημονικές του μελέτες για το παρελθόν – ολόκληρο το παρελθόν. Παρόλα αυτά δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να μιλά για το μέλλον.

Τι ήταν αυτό που έβλεπε ο ίδιος όσον αφορά τον συλλογικό ορίζοντα του πλανήτη Γη και των κατοίκων του; Ας δούμε τα πιο βασικά:

Ημέρα του Τέλους

Ας ξεκινήσουμε από το μεγαλύτερο (και χειρότερο) όλων: Τα τελευταία χρόνια είχε καρφωθεί στο μυαλό του η ιδέα ότι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος της ανθρωπότητας είναι το διάστημα, καθώς «η εξάπλωση ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούμε από τον εαυτό μας».

Στα τέλη του 2016 ο Χόκινγκ είχε προβλέψει ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμη 1.000 χρόνια ζωής πάνω στη Γη. Μισό χρόνο αργότερα είχε μειώσει το χρονικό περιθώριο μόλις στα 100 χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τις «καθυστερημένες» συγκρούσεις αστεροειδών, την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, την απειλή πανδημιών και έναν πιθανό πυρηνικό/βιολογικό πόλεμο.

Τεχνητή νοημοσύνη

Μαζί με τον Έλον Μασκ, ο Χόκινγκ ήταν μια από τις κύριες φωνές κατά της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και των κινδύνων της. Όπως είχε πει, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φτιαχτεί για «ταπεινές» λειτουργίες, αλλά για την ανεξέλεγκτη αυτοβλετίωσή της μέχρι το σημείο όπου θα αφήσει την ανθρωπότητα στη μοίρα της και τελικά όλοι οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν από τα ρομπότ.

Πού θα πάμε;

Εφόσον όλα τα παραπάνω αρνητικά σενάρια βγουν αληθινά, πού θα πάνε οι άνθρωποι για να σωθούν; Για τον Χόκινγκ η ιδέα πάνω στην οποία δούλευε την τελευταία δεκαετία ήταν ο εποικισμός της Σελήνης και του πλανήτη Άρη. Όμως αυτά τα μέρη θα ήταν μόνο η αρχή. Απώτερος σκοπός ήταν, για τον ίδιο, το ταξίδι στο πλησιέστερο αστρικό σύστημα, το Άλφα Κενταύρου.

Πριν λίγα χρόνια ο Χόκινγκ εντάχθηκε στην επιστημονική ομάδα του εφευρέτη Γιούρι Μίλνερ με στόχο την ανάπτυξη τσιπ υπολογιστών τα οποία θα ταξιδεύουν στο διάστημα, βοηθούμενα από ένα υπερ-λεπτό πανί. Το πρόγραμμα Breakthrough Starshot είχε σκοπό να στείλει αυτά τα «διαπλανητικά σκάφη» ως προπομπούς για να εφοδιάσουν τη Γη με εικόνες από το Άλφα Κενταύρου, οι οποίες θα μας έδειχναν ποια σημεία είναι βολικά για εποικισμό.

Φυσικά πρέπει να αντιληφθούμε ότι το αστρικό αυτό σύστημα είναι πάρα πολύ μακριά για τα δικά μας τεχνολογικά δεδομένα. Για αυτό και εάν τα συγκεκριμένα νανο-σκάφη ταξίδευαν με την ώθηση μιας ακτίνας φωτός 10 γιγαβατ και κινούνταν με ταχύτητα που φτάνει το ένα πέμπτο της ταχύτητας του φωτός, τότε θα χρειάζονταν μερικές δεκαετίες για να κάνουν το ταξίδι στο Άλφα Κενταύρου και πίσω στη Γη. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουν οι επιστήμονες οι ασχολούνται με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Διαβάστε ακόμη:

Λόγια του Στίβεν Χόκινγκ που έμειναν στην ιστορία

Στίβεν Χόκινγκ: Ενα σύντομο ημερολόγιο της ζωής του