Η πρώτη ελληνική επιχείρηση που λειτουργεί μόνο με πλαστικό χρήμα

Η πρώτη ελληνική επιχείρηση που λειτουργεί μόνο με πλαστικό χρήμα

Tennis Square και MasterCard δημιουργούν την πρώτη επιχείρηση που δέχεται στις συναλλαγές της μόνο κάρτες.

Λένε ότι ένας αθλητής λειτουργεί συχνά όπως ένας στρατιώτης. Ταγμένος σε αυτό που υπηρετεί δεν εγκαταλείπει και δεν παρεκκλίνει ποτέ από τον στόχο του μέχρι να τον πετύχει. Στην περίπτωση του ΑποστόληΤριάντη και του Δημήτρη Φιλίππου, έμπειρων προπονητών τένις, η αγάπη και το πάθος για το συγκεκριμένο άθλημα στάθηκαν η βασική αιτία για την ίδρυση της cashless ακαδημίας Tennis Square με την υποστήριξη της MasterCard, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Cashless Pioneers.

Ο Απόστολος παραδέχεται στο Fortune Greece πως όσο και αν οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν δύσκολες, ενίοτε παράλογες, δεν έχουν μετανιώσει για το ρίσκο που πήραν. ” Το γεγονός ότι αγαπάμε αυτό το άθλημα και στην ουσία αυτό που ζούμε αποτελεί παιδικό όνειρο και για τους δύο, καθώς μέσα στο τένις έχουμε μεγαλώσει, μας έδωσε την ώθηση να ξεκινήσουμε την Ακαδημία μας και να προσπαθούμε καθημερινά ώστε να γινόμαστε καλύτεροι. Ρομαντικά ξεκινήσαμε, χωρίς να φοβηθούμε την ελληνική αντίξοη πραγματικότητα και έτσι ρομαντικά πορευόμαστε”.

Ταχύτητα, ευελιξία και ασφάλεια προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η Tennis Square βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της διαθέτοντας ένα ιδιόκτητο υπερσύγχρονο κέντρο αντισφαίρισης στην περιοχή του Αμαρουσίου. Η συνεργασία με τη MasterCard δεν ήταν τυχαία. Προέκυψε από την ανάγκη για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών που θα προσέφεραν ευελιξία στους πελάτες. “Η καθημερινότητα μας έχει πάρα πολλές ώρες προπόνησης, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Συνεπώς, στόχος μας στη νέα εγκατάσταση ήταν να είμαστε όσο δυνατόν πιο παραγωγικοί μέσα στο γήπεδο, να μην αναλώνουμε χρόνο σε κλείσιμο ταμείων, να υπάρχει ασφάλεια και καλύτερος έλεγχος. Η αρχική σκέψη ήταν μια εσωτερική κάρτα, έπειτα προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές” προσθέτει ο Δημήτρης. Τότε ήταν που ήρθε η επικοινωνία με την MasterCard, στη λογική της παροχής τεχνογνωσίας από έναν ειδικό στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η ιδέα δημιουργίας της πρώτης εταιρείας στην Ελλάδα που θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικές συναλλαγές, βρήκε άμεσα θετική ανταπόκριση από τη MasterCard, η οποία προχώρησε στην υλοποίηση του Project.

 Δημήτρης Φιλίππου και Αποστόλης Τριάντης, Συνιδιοκτήτες Tennis Square & έμπειροι προπονητές τένις
Δημήτρης Φιλίππου και Αποστόλης Τριάντης, Συνιδιοκτήτες Tennis Square & έμπειροι προπονητές τένις
Δημήτρης Φιλίππου και Αποστόλης Τριάντης, Συνιδιοκτήτες Tennis Square & έμπειροι προπονητές τένις

“Ανάσα” για τους πελάτες και την επιχείρηση.

Η έλλειψη ρευστότητας και ο ερχομός των capital controls “έστρωσαν” το έδαφος και άνοιξαν το δρόμο εναλλακτικών τρόπων πληρωμής. Όσο για το πώς υποδέχτηκαν αυτόν τον τρόπο πληρωμής οι πελάτες, ο Αποστόλης κάνει λόγο για ένα ευχάριστο ξάφνιασμα που έδωσε “ανάσα” σε πολλούς. “Σε ορισμένους κάνει ακόμα εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη και για μικροποσά, όπως για να αγοράσεις ένα μπουκαλάκι νερό, η συναλλαγή γίνεται ηλεκτρονικά, όλοι όμως απολαμβάνουν την ταχύτητα, την ασφάλεια και τη διαφάνεια που παρέχουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές”.

Πέντε ετών η κατάλληλη ηλικία εκμάθησης τένις- Από 50 έως 70 ευρώ το μέσο κόστος

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας το τένις γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση και θα έλεγε κανείς πως τελικά ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων τόσο στην εκμάθηση όσο και την πρακτική του. Ταυτόχρονα, αποτελεί άθλημα υψηλής θεαματικότητας για τους Έλληνες, με τα περισσότερα διεθνή τουρνουά να καλύπτονται τηλεοπτικά. “Παιχνίδι είναι και ως παιχνίδι το ευχαριστιέται κάποιος περισσότερο, όσο καλύτερα παίζει. Αυτό είναι δική μας δουλειά”. Κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς τένις είναι, σύμφωνα με τον Δημήτρη είναι εκείνη των 4-5 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από εκεί και πέρα είναι αργά. Κάθε άλλο. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και με ένα κόστος 50-70 ευρώ το μήνα, να μάθει το άθλημα και να ευχαριστηθεί το παιχνίδι. “Το τένις είναι άθλημα για μια ζωή. Πολύ δημοφιλές παγκοσμίως, παίζεται από άτομα όλων των ηλικιών. Μπορεί να αποτελέσει είτε άθλημα, είτε δραστηριότητα αναψυχής, ενώ είναι και ιδανικός τρόπος για να διατηρήσει κάποιος την υγεία, τη φόρμα, τη δύναμη, την ευκινησία και την ευεξία του”.

Μονόδρομος για τη MasterCard η συνεργασία με την Tennis Square

Για την ίδρυση της πρώτης ελληνικής επιχείρησης που τόλμησε να κάνει πραγματικότητα αυτό που το παρόν των σύγχρονων συναλλαγών προστάζει, δηλαδή την υιοθέτηση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, έκανε λόγο ο Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager της MasterCard Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. “Η υποστήριξη της Tennis Square, που υιοθετεί και φέρνει πλήρως το μέλλον το συναλλαγών στο σήμερα, για εμάς ήταν μονόδρομος. Υποστηρίξαμε ως MasterCard αυτή την ‘cashless’ πρωτοβουλία παρέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανέπαφων συναλλαγών. Ένα περιβάλλον όπου κάθε συναλλαγή γίνεται πλέον εύκολα, γρήγορα και απλά, με αποκλειστική αξιοποίηση και χρήση καρτών. Είτε πρόκειται για ανέπαφες συναλλαγές, είτε για συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση σταθερών ή mobile POS τερματικών, σε όλους τους χώρους της Ακαδημίας”.

 Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager της MasterCard Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας
Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager της MasterCard Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας
Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager της MasterCard Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Και άλλες εταιρείες εξετάζουν το “cashless” μοντέλο λειτουργίας

Παράλληλα, ο κ. Γεραμάνης εξέφρασε την επιθυμία το μοντέλο της cashless λειτουργίας του Tennis Square να είναι ένα από τα πολλά που θα δούμε στην χώρα στο εγγύς μέλλον και ανέφερε ότι εξετάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες. “Η ταχύτητα, η διαφάνεια και η ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και η πλήρης υιοθέτηση και αξιοποίησή τους, αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και την πρόοδο της οικονομίας”.

Μπορεί στην Ελλάδα το Tennis Square να αποτελεί τη μοναδική στο είδος της επιχείρηση, εντούτοις στο εξωτερικό τέτοια συστήματα εφαρμόζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Το ‘Cashless Pioneers’ είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα της MasterCard, που αναδεικνύει τις τάσεις υπέρ της χρήσης τεχνολογικής καινοτομίας για τη διευκόλυνση και την πρόοδο και εξέλιξη των πληρωμών, καθώς και το μέλλον αυτών. “Το λανσάρισμα της πρώτης cashless επιχείρησης στην Ελλάδα έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εμπόρων και ελπίζουμε ότι σύντομα θα δούμε και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σε περιβάλλον αποκλειστικής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.Έχοντας μία μακρά εμπειρία στη συνεργασία με κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, στην MasterCard είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας”.

Πόσο συχνά προβαίνουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές οι Έλληνες;

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι πόσο εύκολα μπορεί να μπει στη φιλοσοφία του Έλληνα η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όταν εκείνος έχει μάθει σε αγορές και πληρωμές με μετρητά; Σύμφωνα με τον κ. Γεραμάνη, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλεκτρονικών συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, με μόλις 17 συναλλαγές, όταν οι ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 189 και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Δανία και η Σουηδία γίνονται περισσότερες από 300. Ωστόσο, μία από τις συνέπειες των capital controls υπήρξε η εντυπωσιακή και ραγδαία αύξηση της αξίας των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω καρτών, γεγονός που παράλληλα ανέδειξε και μία μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. “Αποδείχθηκε στην πράξη πως η μετάβαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι εφικτή και πως μέτρα για την προώθησή θα είχαν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας. Χιλιάδες πολίτες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα για κάποια πληρωμή, ενώ παράλληλα, η ζήτηση για POS τερματικά αυξήθηκε κατακόρυφα”.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Tennis Square, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας, υλοποιεί πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός ελεύθερου λογισμικού, με στόχο την δημιουργία ενός wearable συστήματος για χρήση σε αθλητικές δραστηριότητες. Στόχος του project είναι η ανάπτυξη ενός wearable συστήματος βασισμένου σε μικροελεγκτές Arduino. Το συγκεκριμένο σύστημα θα ενσωματώνεται σε ένα αθλητικό ρούχο και θα βοηθά έναν αθλητή τένις (με μικρές τροποποιήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα αθλήματα, όπως π.χ. τον στίβο) να βελτιώσει την απόδοσή του, υποδεικνύοντας τις λάθος κινήσεις του και πιθανές βελτιώσεις. Τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε μια web εφαρμογή, η οποία θα λαμβάνει τα δεδομένα απευθείας από τη συσκευή.