Η πρώτη ελληνική πολυεθνική ρίχνει αυλαία

Η πρώτη ελληνική πολυεθνική ρίχνει αυλαία

Μετά από 55 χρόνια ο πάλαι ποτέ ισχυρός πολυεθνικός όμιλος της χώρας, Πετζετάκις, τέθηκε σε κατάσταση πτώχευσης.

Σε κατάσταση πτώχευσης τίθεται ο ιστορικό όμιλος Πετζετάκις, σύμφωνα απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει αίτηση για κήρυξη σε πτώχευση του ομίλου παραγωγής συστημάτων σκληρών και εύκαμπτων σωλήνων, την οποία η δικαιοσύνη έκανε δεκτή. Δεν αποκλείεται ο όμιλος να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία θέτει σε κατάσταση πτώχευσης μια ιστορική ελληνική εταιρεία.

Όπως είναι γνωστό εδώ και πέντε περίπου χρόνια, η εταιρία έχει υποβάλει αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να προστατευθεί από τους πιστωτές της. Βέβαια, οι εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι ζημιωμένοι από την κατάρρευση του Ομίλου, καθώς σε πολύ μεγάλες απώλειες υποχρεώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες μετόχων μειοψηφίας που στο παρελθόν επέλεξαν να τοποθετηθούν στην εταιρεία. Η Πετζετάκις εξακολουθεί να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έστω και αν η διαπραγμάτευσή της έχει ανασταλεί από το 2011.

Ο Όμιλος Πετζετάκις ήταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της Ελλάδας, η οποία ειδικευόταν στην κατασκευή σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων.  Η Α.Γ. Πετζετάκις Α.Ε., μητρική εταιρία του Ομίλου, ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι. Το 1961, ο ιδρυτής καθιέρωσε την Α.Γ. Πετζετάκις Α.Ε. ως μια παγκοσμίου φήμης καινοτόμο εταιρεία στη βιομηχανία πλαστικών, κατοχυρώνοντας την πρωτοποριακή για τα χρονικά μέθοδο παραγωγής πλαστικών εύκαμπτων σωλήνων ενισχυμένων από σκληρό σπειροειδές PVC.

Τα προϊόντα της εταιρίας έγιναν γνωστά παγκοσμίως με το εμπορικό σήμα HELIFLEX ενώ από τότε η τεχνολογία αγοράστηκε και χρησιμοποιείται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop & Toyo Rubbers.

Την εποχή της ακμής του ο Όμιλος διέθετε εννέα εργοστάσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 15 θυγατρικές εταιρίες σε έξι χώρες. Από το θάνατο του ιδρυτή της και μετά (απεβίωσε το 1973 σε ηλικία μόλις 50 ετών) θεωρείται ότι ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία για την Πετζετάκις, με την οικονομική κρίση του 2008 να δίνει το τελειωτικό χτύπημα.

Ο διάδοχος της εταιρείας Γιώργος Πετζετάκις (ανέλαβε τη διοίκηση μόλις 23 ετών) δεν κατάφερε να διασώσει τον όμιλο, αν και μέσω εξαγορών στην εποχή της επίπλαστης χρηματιστηριακής ευμάρειας (1999-2002) διπλασίασε την αξία του ομίλου, καθώς το 2011 διέθετε παρουσία με έντεκα παραγωγικές μονάδες σε έξι χώρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο θυγατρικών εταιρειών και αποκλειστικών αντιπροσώπων σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η τελευταία λανθασμένη κίνηση της διοίκησης που αποδείχθηκε καταστροφική μετά τις συσσωρευμένες ζημίες (άνω των 230 εκατ. ευρώ το 2011 όταν και η μετοχή τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης στο Χ.Α.) ήταν η εμπιστοσύνη που είχε δείξει ο κ. Γιώργος Πετζετάκις στο ελβετικό επενδυτικό fund Javes Saves Services που όμως ποτέ δεν έφθασε στην Ελλάδα και προκάλεσε ζημία στον όμιλο, με τη διοίκηση να έχει στραφεί ποινικά εναντίον του fund.