Η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων στον κόσμο του Cloud

Η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων στον κόσμο του Cloud
Photo: Ingram Publishing

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη ημερίδα της Oracle στην Αθήνα με τη συμμετοχή επιχειρήσεων, τραπεζών αλλά και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Oracle Modern Experience», διοργάνωσε και εφέτος η εταιρεία Oracle για πελάτες και συνεργάτες, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των επιχειρηματικών εφαρμογών στο cloud.

H εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΕΕΔΕ, με την επαγγελματική υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ (ΕΙΜ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοικήσεως (ΕΙΟΔ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΕΠ), του Τομέα Ηγεσίας (ΤΗΓΕ), καθώς και υπό την επιστημονική επίβλεψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ALBA Graduate Business School.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των επαγγελματικών εφαρμογών στο cloud και πώς αυτές μπορούν να μεταμορφώσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις σχέσεις με τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες, αξιοποιώντας τεχνολογίες mobile, Big Data και κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τρεις παράλληλες συνεδρίες με θεματικές που απευθύνονταν τόσο στα Στελέχη της Πληροφορικής, όσο και σε στελέχη του HR, του marketing, των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης πελατών, της χρηματοοικονομικής διεύθυνσης και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στις παράλληλες συνεδρίες, συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών – πελατών της Oracle όπως οι ΑΒ-Βασιλόπουλος – Delhaze Group, Baker Tilly, CYTA, Εθνική Τράπεζα, Interamerican, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-Cosmote, Public και Τράπεζα Πειραιώς. Συμμετείχαν επίσης συνεργάτες της Oracle, όπως οι εταιρείες Accenture, ATC, Intrasoft International, SingularLogic, καθώς και εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ALBA Graduate Business School.

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στις ημέρες μας -και δεδομένης της οικονομικής κατάστασης- οι προκλήσεις στον επιχειρηματικό τομέα είναι μεγάλες και για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαία η εύρεση πρακτικών λύσεων, ώστε να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η πλειονότητα των ομιλητών τόνισαν τη σημασία της χρήσης των cloud υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, ως ένα μέσο για καλύτερη ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων που συγκεντρώνουν μέσω των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η χρήση του cloud, καθιστά τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών πιο αποδοτικές, αφού όλα τα δεδομένα είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω των νέων τεχνολογιών. Η ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες κάνουν χρήση του cloud computing, παρέχουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τόσο τα προϊόντα όσο και τις υπηρεσίες τους με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανταγωνιστικές. Αναφέρθηκε επίσης ότι, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς διανύουμε την γνωστή πλέον ως εποχή της «ψηφιακής επανάστασης».

Ένα ακόμα σημείο το οποίο τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ήταν το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν κατανοούν ακόμα το όφελος που μπορεί να έχουν από την ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώνουν. Όπως αναφέρθηκε, μόλις το 5% των επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται τη σημασία των δεδομένων τους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τα δεδομένα που συγκεντρώνουν, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να έχουν πιο σαφή πληροφόρηση σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν μόνο τα δικά τους δεδομένα, ενώ εάν αυτά συνδυάζονταν και με data από τρίτους, τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας κύκλος έμπνευσης για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι νέες πλατφόρμες και τα Eco-systems εξελίσσονται ως ένα νέο επίπεδο ανταγωνισμού, αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές ή τους υπολογιστές τους προκειμένου να διευθετήσουν εργασίες τις καθημερινότητάς τους, όπως πληρωμές μέσω e-banking.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης, εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου «έξυπνοι άνθρωποι συμβουλεύουν, έξυπνες μηχανές αυτοματοποιούν και έξυπνες επιχειρήσεις προσδοκούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ