Η Ρωσία διασώζει την τράπεζα που σχεδιάστηκε για να γλιτώσει το τραπεζικό της σύστημα!

Η Ρωσία διασώζει την τράπεζα που σχεδιάστηκε για να γλιτώσει το τραπεζικό της σύστημα!

Σε σειρά διασώσεων τραπεζών έχει προχωρήσει η ρωσική κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες, όμως αυτή δεν μοιάζει με τις άλλες.

Η κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης της Ρωσίας VERB είναι το τελευταίο ρωσικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω των δυτικών κυρώσεων και του «καταποντισμού» που υπόκειται το ρούβλι.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διαθέσει 150 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη διάσωση του κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι ως εκ τούτου και ο πρόεδρος της τράπεζας, δήλωσε πως η VERB έχει πληγεί από την «επιδείνωση των εξωτερικών οικονομικών συνθηκών και της αδυναμίας για αναχρηματοδότηση του εξωτερικού χρέους».

Η τράπεζα ανάπτυξης, επίσης γνωστή και ως Vnesheconombank, έχει συσταθεί για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, για την παροχή ενισχύσεων στη ρωσική κυβέρνηση, για την προώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των ταμείων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Δεν λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα και δεν δέχεται καταθέσεις από μεμονωμένους πελάτες.

Η VERB υπήρξε πηγή χρηματοδότησης για ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης, που ήταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι. Η χρηματοδότηση ανήλθε στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, παρείχε πίστωση σε άλλες τράπεζες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.