Η Samsung ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία της

Η Samsung ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία της
epa05561809 Salespersons wait for clients to present Samsung Galaxy smartphones at Thailand Mobile Expo 2016 in Bangkok, Thailand, 29 September 2016. Mobile handsets and smart devices are launched at the country's biggest phone showcase aimed to expand the already strong growth of the cell phone market which now Thailand has an estimated of more than 20 million of smartphone users. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Η εταιρεία διερευνά τη διαδικασία συγκρότησης νέου επιχειρηματικού σχήματος.

Τη φημολογία περί αλλαγής εταιρικής δομής επιβεβαίωσε την Τρίτη η Samsung, με τη μετάβαση σε μια εταιρεία holding και σε άλλες εταιρείες παραγωγής να είναι το επικρατέστερο σενάριο. Μια εξέλιξη η οποία θεωρείται αναμενόμενη για τους διαδόχους της ιδρυτικής οικογένειας Lee από τη Νότια Κορέα.

Η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία smartphones, τσιπ μνήμης και τηλεοράσεων στον κόσμο γνωστοποίησε ότι έχει προσλάβει ειδικούς συμβούλους για να τη βοηθήσουν να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση, την οποία αναλυτές και επενδυτές είχαν ήδη προτείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην οικογένεια Lee.

«Η μελέτη δεν προδικάζει με κανένα τρόπο την απόφαση της διοίκησης ή την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να ολοκληρωθούν οι τρέχουσες διαδικασίες.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η μετοχή της εταιρείας συναλλάσσεται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από την πραγματική τους αξία, εξαιτίας της περίπλοκης διοικητικής δομής, της ελλιπούς διοίκησης και της μη ικανοποιητικής οικονομικής διαχείρισης.

Μπορεί οι αξιωματούχοι της Samsung να μην έχουν σχολιάσει τις πιθανές δομικές αλλαγές της εταιρείας, όμως οι επενδυτές θεωρούν ότι τα μέλη της οικογένειας Lee και όσοι σχετίζονται με την Samsung Group θα ανταλλάξουν τις μετοχές της ενεργής εταιρείας με μετοχές της εταιρείας holding, ενδυναμώνοντας έτσι τη θέση τους.

Στη συνέχεια, η Samsung Electronics θα μπορούσε να επιστρέψει μεγαλύτερο κεφάλαιο στους μετόχους, αναφέρουν οι επενδυτές. Αυτή η κίνηση θα απέφερε μεγαλύτερα κέρδη για τους Lee οι οποίοι ήδη αναμένεται να πληρώσουν πολλά δισ. won για φόρο κληρονομιάς σε περίπτωση που ο πατριάρχης και επικεφαλής της εταιρείας, Lee Kun-hee, φύγει από τη ζωή.

Σε άλλη της επιστολή προς τους επενδυτές, η Samsung γνωστοποίησε ότι θα πληρώσει το 50% των ταμειακών της διαθέσιμων του 2015 και του 2016 στους μετόχους και συνολικό μέρισμα 24,36 δολαρίων ανά μετοχή για φέτος – αυξημένο κατά 36% σε σχέση με το 2015.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι να επαναγοράσει και να διαγράψει τις επιπλέον μετοχές τον Ιανουάριο του 2017, με όσα ταμειακά διαθέσιμα απομείνουν από το 2016.