Η startup που πήρε 10 εκατ. δολάρια από τη Goldman Sachs

Η startup που πήρε 10 εκατ. δολάρια από τη Goldman Sachs

Η επενδυτική τράπεζα ποντάρει στη λεγόμενη «Uber για φορτηγά» από τη Βραζιλία.

Η CargoX, μια βραζιλιάνικη startup που έχει περιγραφεί ως η «Uber για φορτηγά», ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια χρηματοδότηση Β’ Γύρου.

Η παρομοίωση με την Uber ισχύει και για έναν άλλο λόγο: ο συνιδρυτής της, Όσκαρ Σαλαζάρ, είναι ένας από τους επενδυτές της CargoX. Και ο ίδιος λέει ότι βλέπει να υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία εδώ, εξαιτίας του κατακερματισμού της αγοράς βαρέων οχημάτων της Βραζιλίας.

«Δεν έχουν τα εργαλεία για να μιλήσουν οι οδηγοί μεταξύ τους» επισημαίνει ο Σαλαζάρ. «Υπάρχει μια τεράστια ασυμμετρία στην πληροφόρηση που παίζει μεγάλο ρόλο εδώ. Αν μου δείξετε μια αγορά με ασυμμετρία στην πληροφόρηση, θα σας δείξω μια επιχειρηματική ευκαιρία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων».

Αυτό που κάνει η εταιρεία είναι να συνδέει επιχειρήσεις που θέλουν να μεταφέρουν εμπόρευμα με ιδιοκτήτες φορτηγών που έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα. Η Βραζιλία εμφανίζει πλεόνασμα 300.000 – 350.000 βαρέων οχημάτων, με τα φορτηγά να είναι άδεια το 40 τοις εκατό του χρόνου λειτουργίας τους. Ο στόχος, λοιπόν, είναι να μειωθεί ο αριθμός των άδειων φορτηγών στις εθνικές οδούς, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα για τους οδηγούς και μειώνοντας το κόστος για τους ιδιοκτήτες των εμπορευμάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φεντερίκο Βέγκα, εξηγεί ότι η CargoX «λειτουργεί ως μια εταιρεία μεταφορών δίχως περιουσιακά στοιχεία», μια προσέγγιση που υποτίθεται ότι βοηθά στο θέμα της εμπιστοσύνης (αν θέλεις να μεταφέρεις κάτι, κάνεις τη συμφωνία με την CargoX και όχι με τον μεμονωμένο οδηγό) και προσφέρει ελαστικότητα.

«Μπορούμε να διαθέσουμε στους πελάτες μας 100 φορτηγά ή απλώς ένα, αύριο κιόλας. Δεν κατέχω τα φορτηγά· κατέχω το δίκτυο» λέει ο Βέγκα.

Και προσθέτει ότι η CargoX έχει ένα δίκτυο 150.000 φορτηγών. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι οδηγοί προσεγγίζουν την εταιρεία εάν έχουν κάνει μια παράδοση και αναζητούν εμπόρευμα να μεταφέρουν στην επιστροφή. Άλλοι οδηγοί λαμβάνουν το σύνολο του εμπορεύματος από την εταιρεία. «Σε έναν ιδανικό κόσμο, η CargoX θα δούλευε με ολοένα και περισσότερους οδηγούς σε ένα τέτοιο αποκλειστικό πλαίσιο» επισημαίνει ο CEO της εταιρείας.

Η startup έχει συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Της νέας χρηματοδότησης ηγήθηκε η Goldman Sachs, ενώ σ’ αυτή συμμετείχαν υπάρχοντες επενδυτές όπως οι Valor Capital Group, Agility Logistics, Lumia Capital και βέβαια ο Σαλαζάρ.