Η τραγωδία που «πάγωσε» τη Βρετανία λίγο πριν το δημοψήφισμα

Η τραγωδία που «πάγωσε» τη Βρετανία λίγο πριν το δημοψήφισμα

Όλες οι αντιδράσεις Ευρωπαίων πολιτικών και μέσων ενημέρωσης για τον άδικο χαμό της Τζο Κοξ. 

Το χωριό του Μπέρστολ τιμά σήμερα, Παρασκευή, τη μνήμη της δολοφονημένης βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, μία τραγωδία που πάγωσε τη χώρα και την εκστρατεία για το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την Πέμπτη το βράδυ, δεκάδες συμπατριώτες της συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του χωριού για να συμμετάσχουν σε τελετή στη μνήμη της, ενώ την ίδια στιγμή στο Λονδίνο μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου συγκεντρώνονταν δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλα μέλη των Εργατικών με δάκρυα στα μάτια.

Η άγρια δολοφονία πάγωσε την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, που δεν θα επαναληφθεί παρά μετά το σαββατοκύριακο.

Τη στιγμή που ο δολοφόνος φώναξε «Πρώτα η Βρετανία», τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται για το κίνητρο της επίθεσης και δεν διστάζουν να καταγγείλουν τον επιθετικό τόνο της εκστρατείας.

Η εφημερίδα The Guardian καταγγέλλει το βίαιο, διχαστικό κλίμα της εκστρατείας και κάνει λόγο για μία επίθεση «κατά του ανθρωπισμού, του ιδεαλισμού και της δημοκρατίας».

Το περιοδικό Spectator απαλλάσσει από την προσωπική ευθύνη τον Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Ukip και τα μέλη της εκστρατείας «Leave». «Αλλά είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εκστρατεία τους», γράφει.

«Οταν ενθαρρύνεις το μένος, δεν μπορείς να κάνεις τον έκπληκτο όταν οι άνθρωποι εξαγριώνονται».

Ο σύζυγός της, ο Μπρένταν Κοξ, απηύθυνε αυτό το μήνυμα λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της:

«Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις ζωές μας. Πιο δύσκολου, πιο επώδυνου, λιγότερο χαρούμενου, με λιγότερη αγάπη. Εγώ και οι φίλοι και η οικογένεια της Τζο θα δουλέψουμε κάθε στιγμή της ζωής μας για να αγαπούμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και για να πολεμήσουμε το μίσος που σκότωσε την Τζο.
Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι ‘αυτό κάθε μέρα της ζωής της, είχε ένα πάθος για τη ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους.

Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω απ’ όλα να συμβούν τώρα, ένα, τα πολύτιμα παιδιά μας να πλημμυρίσουν με αγάπη και, δύο, να ενωθούμε όλοι για να πολεμήσουμε το μίσος που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει ηθική, φυλή ή θρησκεία, είναι δηλητηριώδες.

Η Τζο δεν λυπόταν για τη ζωή της, έζησε κάθε μέρα της στο μάξιμουμ».

Η βία και η μισαλλοδοξία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν

Τη μεγάλη του οδύνη και τον αποτροπιασμό για τη βίαιη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «η βία και η μισαλλοδοξία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν».

Με ανακοίνωσή του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της, καθώς και στους Βρετανούς πολίτες που την είχαν τιμήσει με την ψήφο τους και είχαν σταθεί στο πλάι της στους αγώνες της για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η 41χρονη βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος που υπέκυψε στα τραύματα της, είχε δεχτεί επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της, στο Μπίρστολ, κοντά στο Λιντς.

«Στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό ιδεώδες»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» μετά τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ, επισημαίνοντας ότι «μέσω εκείνης, στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό μας ιδεώδες».

«Βαθιά θλίψη για την Τζο Κοξ και τον βρετανικό λαό. Μέσω εκείνης, το δημοκρατικό μας ιδεώδες στοχοθετήθηκε. Να μην το ανεχθούμε ποτέ» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πληροφορήθηκα την ανυπόφορη επίθεση εναντίον μιας Βρετανίδας βουλευτού, της Τζο Κοξ. Σκέψεις αλληλεγγύης στους συγγενείς της και την οικογένειά της. @UKLabour» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, στα γαλλικά και τα αγγλικά, ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.

Οι πρόεδροι της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, της γερμανικής Μπούντεσταγκ και του κοινοβουλίου της Πολωνίας όπως και βουλευτές των χωρών του «τριγώνου της Βαϊμάρης» που συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Κοξ.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος ήταν «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ (MKO)

Ο φερόμενος ως δολοφόνος της Βρετανίδας βουλεύτριας Τζο Κοξ, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γνωστοποίησε χθες μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Όπως ανέφερε η οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».
«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.

Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.

Η Τζο Κοξ, 41 ετών, βουλεύτρια του κόμματος των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), δολοφονήθηκε χθες στο Μπέρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, έναν άνδρα 52 ετών, που οι γείτονές του περιέγραψαν ως έναν «μοναχικό» άνθρωπο. Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο ύποπτος ονομάζεται Τόμας Μέιρ.

Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, αλλά σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, ούρλιαζε «πρώτα η Βρετανία» στη βουλευτή, άλλοτε εργαζόμενη στην Oxfam, η οποία εξάλλου υπερασπιζόταν δυναμικά τους Σύρους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον αδελφό του φερόμενου ως δράστη, τον Σκοτ Μέιρ, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή.

«Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.

Παρέμβαση Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατά της ριζοσπαστικοποίησης στη Βρετανία της συζήτησης για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ΕΕ, την επομένη του φόνου της φιλοευρωπαίας βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ.

“Είναι μια φρικτή πράξη, πιστεύω ότι το δίδαγμα πρέπει να είναι ότι οφείλουμε όλοι να επιδεικνύουμε σεβασμό έστω κι αν έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις”, δήλωσε η καγκελάριος, που είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

“Η υπερβολή και η μερική ριζοσπαστικοποίηση του λόγου δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ατμόσφαιρας σεβασμού”, δήλωσε απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτηση για τον φόνο της Τζο Κοξ.

Με τρόπο γενικό και μοιάζοντας να έχει στόχο τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κινήματα, η Μέρκελ τόνισε πως “η ριζοσπαστικοποίηση δεν θα μπορέσει να σταματήσει” στην Ευρώπη χωρίς “σεβασμό γι’ αυτούς που σκέπτονται διαφορετικά, αυτούς που πιστεύουν διαφορετικά, αυτούς που αγαπούν διαφορετικά”.