Η Volkswagen παραδέχεται την ενοχή της για το dieselgate. Πόσα θα πληρώσει

Η Volkswagen παραδέχεται την ενοχή της για το dieselgate. Πόσα θα πληρώσει
Volkswagen and Audi hood masks are seen in Jelah, Bosnia and Herzegovina, in this September 29, 2015 picture illustration. Volkswagen said on Tuesday it will repair up to 11 million vehicles and overhaul its namesake brand following the scandal over its rigging of emissions tests. The German carmaker said previously about 11 million vehicles were fitted with software capable of cheating emissions tests, including 5 million at its VW brand, 2.1 million at luxury brand Audi, 1.2 million at Skoda and 1.8 million light commercial vehicles. Refitting 11 million cars would be among the biggest recalls in history by a single automaker. REUTERS/Dado Ruvic - RTS2BSO

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έκανε ένα σημαντικό βήμα για να κλείσει αυτό το μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Ένα μεγάλο βήμα για να δοθεί τέλος στο σκάνδαλο με την παραποίηση του συστήματος αναφοράς εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων έκανε η Volkswagen.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να παραδεχτεί την ενοχή της για την υπόθεση που έγινε γνωστή με τον όρο «dieselgate», και συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 4,3 δισ. δολαρίων για τις ποινικές και αστικές της ευθύνες.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times επικαλούμενοι δύο πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της υπόθεσης, οι κατηγορίες που η εταιρεία παραδέχεται την ενοχή της είναι η συνωμοσία για απάτη και παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι τελωνιακές παραβιάσεις και η παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πλέον η απόφαση της Volkswagen πρέπει να περάσει από το δικαστήριο και να γίνει αποδεκτή, με τις αμερικανικές αρχές να φέρονται έτοιμες να αποσύρουν τις κατηγορίες.

Η γερμανική εταιρεία κατηγορείται από τις αρχές των ΗΠΑ για συνωμοσία με σκοπό την απόκρυψη της παραβίασης περιβαλλοντικών κανόνων από το Μάιο του 2006 ως το Νοέμβριο του 2015, εγκαθιστώντας στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της λογισμικό το οποίο απέκρυπτε τις πραγματικές τιμές των ρύπων, με αποτέλεσμα να περνούν τους ελέγχους χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Volkswagen δήλωνε ψευδώς ότι τα οχήματά της που εισάγονταν στις ΗΠΑ από το 2009 ως το 2015, πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Μάλιστα οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν πως όταν έγινε αντιληπτή η πρακτική της γερμανικής εταιρείας, τότε με δόλιο τρόπο καταστράφηκαν, παραποιήθηκαν ή κρύφτηκαν σημαντικά αρχεία με σκοπό την παρακώλυση των ερευνών.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ένα ανώτατο στέλεχος της Volkswagen στις ΗΠΑ συνελήφθη στο Μαϊάμι. Μια εξέλιξη η οποία θεωρείται πως συνδέεται με τις έρευνες.

Με βάση της συμφωνία της Τετάρτης, οι αμερικανικές αρχές δεσμεύονται να μην καταθέσουν άλλες κατηγορίες σε βάρος της γερμανικής εταιρείας και των θυγατρικών της.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση από πλευράς μια τόσο μεγάλης εταιρείας, όπως η Volkswagen. Σύμφωνα με τους NYT, η απόφαση αυτή θα τη φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση σχετικά με τις τρέχουσες μηνύσεις και αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον της από αρκετούς φορείς αλλά και μερικούς μετόχους της, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα υποχρεωθεί να ενισχύσει τις έρευνες των αρχών για την αναζήτηση ευθυνών και μεταξύ των στελεχών της που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο συνολικός λογαριασμός που έχει ήδη ξεκινήσει να πληρώνει η Volkswagen φτάνει τα 20 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων αφορά το πρόγραμμα αντικατάστασης οχημάτων, ύψους περίπου 14,7 δισ. δολαρίων.