Ηχηρό «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου για επέμβαση στη Συρία

Ηχηρό «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου για επέμβαση στη Συρία

"Χαστούκι" για την κυβέρνηση Κάμερον - Οι ΗΠΑ σέβονται την απόφαση της Βρετανίας, επιμένουν όμως ότι ο Άσαντ πρέπει να λογοδοτήσει.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχασε την ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, καθώς υπέρ ψήφισαν 272 και κατά 285 .

«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

«Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις», είπε ο Κάμερον ενώπιον των βουλευτών. «Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα».

«Είναι η οικονομία ηλίθιε»… ακόμη και στην πολύπαθη Συρία

ΗΠΑ: Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία
«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν. «Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα παρθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν», είπε.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν «διεθνή συνασπισμό» που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος εναντίον των πολιτών του, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. «Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια».

«Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας μιας εβδομάδας στην Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της συριακής κρίσης.

Ο Χέιγκελ επισήμανε ότι η χώρα του σέβεται την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο με 285 ψήφους κατά έναντι 272 υπέρ απέρριψε χθες βράδυ πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που υποστήριζε την αρχή μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Άσαντ: «Θα νικήσουμε τις ΗΠΑ»

«Καμία αμφιβολία για την ευθύνη Άσαντ»
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν την Πέμπτη στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά», είπε ο Ένγκελ.